Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może i lepiej wygląda ... al emnie się raz już woda polała, i szafka przy podłodze mi lekko napuchła ... Nigdy więcej cokołu przy podłodze .. To straszna bezsilnośc kiedy wiesz że tam jest pół wiadra wody, i nic z tym nie możesz poradzić .. tylko słuchasz jak ci panele i szafka namięka ...

Kot.

Opublikowano

no płyta jak dostanie wody to w oczach puchnie :D Zapomniałem jeszcze dodać, że moja szafka nie stoi bezpośrednio na panelach, tylko ponabijałem na cokoliki takie czarne stopki z gwózdkami, przy małej ilości się to sprawdza.

Opublikowano

małej ilości wody zapewne. Ale jakos mnie to nie przekonuje, bo to podnosi safke o 3mm, a napięcia powierzchniowe wody stawiają ja mniej więcej na takiej wysokości. a tez mam szparke 2-3mm miedzy cokołem i podłąga ...świetnie się sprawdza do wpuszczania wody pod szafkę i zostawienia jej tam :)

Kot.

Opublikowano

Corten, posłuchaj Kota - ja w weekend właśnie praktycznie restartowałem akwa (opiszę to w osobnym wątku ), bo właśnie dałem szafkę na płytę (MDF - debilizm... pije i trzyma wodę) i bezpośrednio przylegała do podłogi. Złapie wodę, zgnije i będziesz zdejmował akwa, a to mały armageddon. Ja dałem dla wzmocnienia na spód szafki płytę, ale pod nią, na całej długości (185cm) dałem 3 belki drewniane 5x5cm (wzdłużnie) jako nóżki - jak mi się wyleje woda, to szmatą przetrę między tymi belkami, a i cyrkulacja powietrza będzie, więc uważam, że to niezłe rozwiazanie. Z przodu widać jakby stała na cokoliku. Nie dawaj przypadkiem płaskiej płyty bezpośrednio na podłogę - naprawdę nie warto - ja właśnie straciłęm przez to sobotę i pół niedzieli. Tak jak pisał Msobo - daj płyty OSB na spód i pod blat czyli tam gdzie nie widać - to są płyty wstępnie impregnowane lakierami/klejami, więc nie piją wody, a d o tego są tanie.

Powodzenia.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dzięki wielkie za uwagi i pomoc...w bólach bo w bólach projekt się urodził - mam jeszcze jedno pytanie tylko .. jaka wg Was jest optymalna wysokość szafki?

albo inaczej - jak Wasze szafki są wysokie?

zakładam 70 cm + 50 cm akwa (pewnie z 60 cm z pokrywa max) - co daje nam 120 - 130 cm a mnie wydaje się to strasznie nisko ..

fakt - punkt obserwacyjny będę miał na kanapie ale... jak wziąłem sobie miarkę i odmierzyłem te 130 cm to jakoś tak mało...:(

Opublikowano

no właśnie nie nisko, jak postawisz akwarium za wysoko to strasznie toto zdominuje pokój, na tej wysokości dobrze się go ogląda z kanapy, ale co ważniejsze łatwiej jest w nim manewrować w razie potrzeby.

Opublikowano

właśnie wróciłem z casto i ...jestem załamany ... nowa koncepcja mi się urodziła .. nie mogę się zdecydować..

wymyśliłem szafkę z ..blatów.. a raczej płyt blatowych.. 2 blaty (300 x 60) i na moje da się wyciąć z tego blat, podstawę i 4 podpory..

Pełne plecy..

co sądzicie?

tylko się martwię o 2 rzeczy - jakie nóżki (z kantówki pocięte np? ) i czy takie ustrojstwo nie będzie zbyt ciężkie...