grabiec Opublikowano 31 Stycznia 2021 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Układam właśnie dietę dla mojej przyszłej obsady. Nie mam problemu z pokarmami suchymi, jest dużo informacji można to ładnie dobrać. Zastanawiam się czy same suche wystarczy? Część z Was podaje raz w tygodniu mrożonki. I teraz jeżeli mrożonki to robić samemu czy jednak kupować? Ciągle obawiam się patogenów które można zapodać przy okazji kupowanych. Czy to ryzyko jest warte, czy lepiej po prostu nie podawać mrożonek? Chętnie poznałbym opinię osób karmiących mrożonkami. Jakie jest Wasze doświadczenie i zdanie na ten temat?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 31 Stycznia 2021 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Podaję mrożonki od lat jeżeli chodzi o nasz biotop i nigdy nie miały moje ryby z tym problemu. Obsadę mam mieszaną czyli ryby mięsożerne , wszystkożerne i roślinożerne typu demasoni. W jednym pudełku mieszam 3-4 pokarmy suche z uwzględnieniem diety dla każdego gatunku i podaję w godzinach porannych. Natomiast mrożonkę w tym przypadku wodzień podaję wieczorem. Podaję codziennie no chyba ,że skończy mi się ten pokarm to zanim kupię minie kilka dni , wtedy ryby mają od niego przerwę. Kupuję mrożonki firmy Żmijka .Są bez konserwantów i głęboko mrożone.
ziemniak Opublikowano 31 Stycznia 2021 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Polecam również żmijka/ichthyotrophic. Ważne żeby mieć również zaufanego dostawce tych pokarmów. Wcześniej stosowałem wodzień/szklarka i oczlik, ale zrezygnowałem. Teoretycznie mówi się, że wodzień może czasami występować w warunkach beztlenowych i przez to dobrze by było żeby pochodził ze sprawdzonego źródła. Ale sam w sobie jako pokarm jest ok. Obecnie stosuje rozdrobniony kryl, lasonogi oraz solowiec ze źródła jak na samej górze.
grabiec Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor #4 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Czy ta żmijka to brand ichthyo trophic? Jakos podobnie wyglada?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 31 Stycznia 2021 #5 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Nie. Ale kiedyś miałem wyroby tej firmy a przekonało mnie do niej to ,że ma swoje laboratorium.
ziemniak Opublikowano 31 Stycznia 2021 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2021 18 minut temu, grabiec napisał: Czy ta żmijka to brand ichthyo trophic? Jakos podobnie wyglada? Mrożonki dla żmijki produkuje IT-Ichthyo Trophic. 1 1
grabiec Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor #7 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Hmmm ichthyo też chyba ma i są dużo więksi. To może nie argument ale moze wpływać na jakość.
grabiec Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor #8 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Teraz, ziemniak napisał: Mrożonki dla żmijki produkuje IT-Ichthyo Trophic. No czyli to by był taki private label 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 31 Stycznia 2021 #9 Opublikowano 31 Stycznia 2021 7 minut temu, grabiec napisał: Hmmm ichthyo też chyba ma i są dużo więksi Darku... właśnie do tej firmy się odniosłem w poście nr 5 . 7 minut temu, grabiec napisał: To może nie argument Osobiście uważam to za argument korzystny dla firmy w mojej ocenie jako zwykłego klienta. Postrzegam wtedy firmę min. z tego powodu jako firmę gwarantującą jakość. 6 minut temu, grabiec napisał: No czyli to by był taki private label Teraz doczytałem na opakowaniu . Faktycznie tak jest. A to w takim razie "Żmijka" zyskuje w moich oczach. 1
grabiec Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor #10 Opublikowano 31 Stycznia 2021 To dobrze bo ichthyo jest bardziej dostepne.
Rekomendowane odpowiedzi