Skocz do zawartości

Temat mrożonek dla mbuna, czy to potrzebne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Układam właśnie dietę dla mojej przyszłej obsady. Nie mam problemu z pokarmami suchymi, jest dużo informacji można to ładnie dobrać. Zastanawiam się czy same suche wystarczy? Część z Was podaje raz w tygodniu mrożonki. I teraz jeżeli mrożonki to robić samemu czy jednak kupować? Ciągle obawiam się patogenów które można zapodać przy okazji kupowanych. Czy to ryzyko jest warte, czy lepiej po prostu nie podawać mrożonek? Chętnie poznałbym opinię osób karmiących mrożonkami. Jakie jest Wasze doświadczenie i zdanie na ten temat?

Opublikowano

Podaję mrożonki od lat  jeżeli chodzi o nasz biotop i nigdy nie miały moje ryby z tym problemu. Obsadę mam mieszaną czyli ryby mięsożerne , wszystkożerne i roślinożerne  typu demasoni. W jednym pudełku mieszam 3-4 pokarmy suche z uwzględnieniem diety dla każdego gatunku i podaję w godzinach porannych. Natomiast mrożonkę w tym przypadku wodzień podaję wieczorem. Podaję codziennie  no chyba ,że skończy mi się ten pokarm to zanim kupię minie kilka dni , wtedy ryby mają od niego przerwę. Kupuję mrożonki firmy Żmijka .Są bez konserwantów i głęboko mrożone. 

Opublikowano

Polecam również żmijka/ichthyotrophic. Ważne żeby mieć również zaufanego dostawce tych pokarmów. 

Wcześniej stosowałem wodzień/szklarka i oczlik, ale zrezygnowałem.

Teoretycznie mówi się, że wodzień może czasami występować w warunkach beztlenowych i przez to dobrze by było żeby pochodził ze sprawdzonego źródła. Ale sam w sobie jako pokarm jest ok.

Obecnie stosuje rozdrobniony kryl, lasonogi oraz solowiec ze źródła jak na samej górze.

Opublikowano
7 minut temu, grabiec napisał:

Hmmm ichthyo też chyba ma i są dużo więksi

Darku... właśnie do tej firmy się odniosłem  w poście nr 5 .

7 minut temu, grabiec napisał:

To może nie argument

Osobiście uważam to za argument korzystny dla firmy w mojej ocenie jako zwykłego klienta. Postrzegam wtedy firmę  min. z tego powodu jako  firmę gwarantującą jakość.

6 minut temu, grabiec napisał:

No czyli to by był taki private label

Teraz doczytałem na opakowaniu . Faktycznie tak jest. A to w  takim razie "Żmijka" zyskuje w moich oczach.

• Dziękuję 1