Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chce założyć akwarium 240l o wymiarach 120x40x50wys. Czekam na szafkę która zamówiłem pod nie. Chciałbym ją przerobić trochę tak aby założyć tam filtracje narurowa-wszsytko do niej już mam więc ten temat zostawmy za zamknięty. Pytanie moje jak przerobić środek szafki aby była ona bezpieczna i utrzymała akwarium i żeby zmieścić w niej 6 filtrów narurowych. Szafka z blatem 36mm natomiast wszystkie pozostałe ściany z 18mm płyty. Dodaje zdjęcie poglądowe jak to org będzie zrobione 

Screenshot_20210117_224336_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez mateusz1986
Opublikowano

Witaj. Przede wszystkim musisz zrezygnować z półek. Rozplanuj sobie całą instalację i w odpowiednich miejscach zrób przewierty przez ścianki działowe. Ja miałem trochę łatwiej, ponieważ w szafce Juwel ścianki działowe nie dochodziły do pleców i tamtędy prowadziłem rury. Całą instalacje upchnąłem w dwóch skrajnych przegrodach, a środkową zostawiłem sobie na pokarmy, gniazda elektryczne itp... Nie wiem czy uda Ci się zmieścić z sześcioma korpusami, ale próbuj. Ja miałem 5, dwa mechaniczne, dwa biologiczne i jeden z żywicą purolite A520e.

20190217_123914.thumb.jpg.d7ee9b477c8a7bb8e1dc444fa16e8182.jpg

Sekcja mechaniczna

20190217_115658.thumb.jpg.f3b1f214ac837d760ca259f63ac7c498.jpg

Sekcja biologiczna

20190217_123710.thumb.jpg.bd75fbe0c793d85db217c63d419b2f0b.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Bartek dzięki za odpowiedź, a powiedz mi czy masz zdjęcie środkowej przegrody jak zostawiłeś? I czy usuwając półki środkowe z lewej i z prawej przegrody szafka mi się nie zacznie kolysac? Tzn nie oslabie jej? Sprawdzałes może wydajność swojej filtracji na 5 korpusach? 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz pełne plecy to nic nie będzie się kiwać. Półki i tak opierają się tylko na kołeczkach i nie wpływają na sztywność szafki. Wydajność sprawdzałem, ale nie pamiętam już wyników na poszczególnych biegach pompy, na pewno była bardzo wydajna.

Zdjęcia środkowej części nie mam.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
6 minut temu, mateusz1986 napisał:

Bartek a środkowa przegrode też miałeś tylko na koleczkach czy normalnie przykrecana? 

Na kołeczkach. Półkę miałem tylko w środkowej części, plecy również były tylko w środkowej części i wszystko było super sztywne. Nie masz się czego obawiać.

Szafka dokładnie taka jak na filmie

Opublikowano
26 minut temu, Bartek_De napisał:

Na kołeczkach. Półkę miałem tylko w środkowej części, plecy również były tylko w środkowej części i wszystko było super sztywne. Nie masz się czego obawiać.

Szafka dokładnie taka jak na filmie

Dzięki za podpowiedź :)

Opublikowano
7 godzin temu, mateusz1986 napisał:

Dzięki za podpowiedź :)

Patrząc na budowę tego juwela to śmiało mogę mieć 3 jednakowe komory co daje możliwość taka że te 6 korpusów powinno mi wejść, ponieważ nie potrzebuje półek w szafce, obawiam się po prostu czy w tej mojej szafce te półki są montowane nie na kółkach a normalnie na wkręty... Ale jeśli ściana będzie wykonana z 18mm płyty to będzie ok mysle