Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

W Okresie sprzed pół roku, regularnie pytałem Was, bardziej doświadczonych, o to jak założyć swoje akwarium....pierwsze po jakichś 13 latach przerwy. A więc, dzięki waszym poradom we wrześniu wystartowało akwarium.

Troszeczkę specyfikacji:

1) 240 litrów prostokątne. Szyby nie optiwhite

2) pokrywa Aquael z zestawem dwóch świetlówek sunny. Te zostały zamienione na skromną, bo jedną 10 watową wersję plant.

3) grzałka Aquael 300 wat. Temperatura w akwarium 27 stopni. 

4) Aquael turbo 1500. Na nim sama gąbka. Mam wrażenie że słabo zbiera i raczej robi za ruch wody. Drugi filtr to JBL e1502 z prefiltrem eheim (wata). W środku zestaw producenta. Bez kombinacji. Jeszcze nie otwierany.

5) podłoże piasek kremowy z Diskus zoo. Jak widać, jest trochę żwiru. To po nieudanej implementacji piasku z obi i dodatki żwiru. Odlowię sitkiem😉

6) kamienie. Wcześniej były szarogłazy i na ich tle Msobo Magunga kiepsko wyglądały. Teraz są kamienie ,,Nero,, zakupione na allegro. Oczywiście pod piachem spienione pcv.

7) tło: spienione pcv czarne 

😎

chyba najważniejszy element, ryby. Zakupiłem z Fishmagic 16 ryb. Po 8 z dwóch gatunków: Msobo Magunga oraz Zebroides Halo Reef. Ryby częściowo miały ciężki początek za sprawą kuriera. Niestety część z nich została otwarta i wrzucona do worka....kurierskiego. Takiej plastikowej szarej torby zamykanel na klejową taśmę. Przez to w akwarium pływa 7 Zebroides i 8 Msobo.

Rybom towarzyszy 10 ślimaków Helmet.

Poniżej zamieszczam zdjecia.

I teraz mam moi drodzy zagwostkę. Nie wiem co zrobić. Okazało się że, mam trzy samce jako Reef i prawdopodobnie dwa samce Msobo Magunga. Jalo Reef przejęły chyba całe akwarium bo Msobo pływają po prostu tylko i wyłącznie po środku. Nie ,,penetrują,, kamieni. Dochodzi do przeganiania przez Jako Reef. Ale później ryby wracają na swoje pozycje. Msobo między sobą się nie tłuką. Są dwa samce i tolerują się. Zapewne będę musiał zrezygnować z jednego albo dwóch samców Jalo Reef i zostawić jednego. 

Pytanie: gdzie oddajecie nadmiar samców?

Zastanawia mnie również kwestia wybarwienia samcow Msobo Magunga. Ryby mam od października. Dopiero pół miesiąca temu zaczął wybarwiać się samiec. Ale ma tylko czarne płetwy i delikatnie nakreślone poziome paski. Nie chce się ,,przemienić,, całkowicie. Czy to może być wina Jalo Reef?

received_240750360966340.thumb.jpeg.e0f046380104df296732c320819f640c.jpegreceived_173928264066756.thumb.jpeg.a6d92358f9af274079165a646c3eff90.jpeg

Widget spanidget span

• Lubię to 5
Opublikowano
43 minuty temu, Sarkon napisał:

Jak widać, jest trochę żwiru. To po nieudanej implementacji piasku z obi i dodatki żwiru. Odlowię sitkiem😉

Nic nie wyławiaj, a wręcz ja bym jeszcze dosypał. To wygląda bardzo naturalnie👍 Dołóż większych, mniejszych kamyczków, trochę muszelek i będzie wypas. Spójrz jak u mnie to wygląda.

20210123_225240.thumb.jpg.1af401896c6e544058a09f067386aa00.jpg

20210123_225257.thumb.jpg.4e6d6a9d50bd328db28d3da6ab5f4cb3.jpg

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1