Skocz do zawartości

pyszczaki saulosi coral

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam taki pewien problem-pytanie. Posiadam 200l akwarium, w którym pływa 12 rybek saulosi coral. O ile się nie mylę, to jest tam 5 samców i 7 samic (kupiłem je wtedy kiedy nie dało się jeszcze odróżnić płci). Mam je już około dwa miesiące, a zaczęły się wybarwiać około miesiąc temu. Dopiero niedawno zauważyłem, że dwa moje pyszczaki inaczej się wybarwiają. Jeden zaczyna się wybarwiać na niebiesko, a drugi na czarno (choć wiem, że później będą bardzo podobne. Czy ktoś wie z jakiego powodu się tak dzieje? A jeszcze jeden problem jest taki, że teraz moja 4 centymetrowa ryba (tak mi się wydaje) ma w pysku ikrę. Oto zdjęcia tych dwóch samców i samicy z ikrą.ryba.jpg.e47f42c51db84581b49e96e0e0122f61.jpg

Edytowane przez saulos
Opublikowano

W przypadku Chindongo Saulosi to dorosłe samce wyglądają prawie tak samo. Natomiast w przypadku Twoich Saulosi Coral to już nie jest takie oczywiste. To jest sztucznie wychodowana ryba i każdy samiec może wybarwić się inaczej. Jeśli chodzi o samiczkę to oczywiście inkubuje ikrę jak widać na zdjęciu.

Opublikowano

Mam pytanie jako początkujący, czy samiec Chindongo Saulosi CORAL jest też żółty/pomarańczowy  jak samica czy niebieski jak klasyczny Saulosi w naturalnym środowisku ? Bo tak patrząc na zdjęcia powyżej to wygląda to trochę ta tak, jakby tyczyły się L. careleus yellow.

Opublikowano
36 minut temu, rabczanin napisał:

Mam pytanie jako początkujący, czy samiec Chindongo Saulosi CORAL jest też żółty/pomarańczowy  jak samica czy niebieski jak klasyczny Saulosi w naturalnym środowisku ? Bo tak patrząc na zdjęcia powyżej to wygląda to trochę ta tak, jakby tyczyły się L. careleus yellow.

Daj im trochę czsu. Będzie niebieski w jakieś tam ciemne pasy ale raczej nie takie jak klasyczny... 😉