Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Ponieważ jestem na etapie budowania mojego pierwszego Malawi mam małe pytanie odnośnie filtracji. Zbiornik o wymiarach 160 x 50 x 50. Ze starych czasów zostało mi Eheim 200 Eco Pro i 2 x Tetra Ex 600. Czy jest sensowne rzeźbienie czegoś na tych trzech małych kubełkch np 2 x biologia + jeden mechanik? Czym je wypełnić, jak rozmieścić, wszelkie pomysły i sugestie mile widziane. Czy odpuścić temat i dokupić duży kubeł plus coś mechanicznego do środka?

PozdrawiamPiotr

Opublikowano

Witaj, ja zaproponuje coś innego. Filtracja oparta na hmf. Dajesz w rog zbiornika gąbkę 5cm grubą 20ppi i masz filtrację mechaniczną, biologiczną plus skimer a woda nie opuszcza zbiornika. Pompa dcp3000 spokojnie do tego wystarczy. Wklejam fotkę swojego filtra. Ten filtr pracuje w zbiorniku 180x60x60.

20200618_114104.jpg

20200618_113102.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Dobre, godne przemyślenia. Zgłębiłem trochę temat. Taka filtracja ma swoich zwolenników i przeciwników. Ale do mnie przemawia. Do środka dam ceramikę, bo mi się wala, i koszyki plastikowe. Popakuje w siatki z moskitiery, jak by trzeba było płukać gąbke to biologia zostanie. Pytanie czy zawijać gąbkę w rogu, czy cała ściankę 50 x 50 postawić. Są jakieś za lub przeciw? Czy tylko estetyka?

Opublikowano

Co do gabki to tylko estetyka, a do środka nie dawaj ceramiki tylko pociętą w kostkę gąbkę, mozesz na niej położyć pompe. Ideą tej filtracji jest to żeby tej gabki nie płukać. Przy ppi 20 ona się dlugoooo nie zapcha.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok, nie zapcha się, ale na ile skutecznie sklaruje wodę? A może  np. kanapka, 3 cm 20 i na wierzch gęściej, żeby lepiej łapała.zanieczyszczenia.  I ta wierzchnia warstwa do płukania czasem? Tak dumą, jeżeli 20 się sprawdza to ok. Tani materiał, w razie czego można kombinować.

Opublikowano

Ta gąbka 20ppi z bardzo ładnie klaruje wodę,  przerobiłem kilka typow filtracji i ta sprawuje się najlepiej. Woda klarowna jak nigdy, a filtracja bezobsługowa,  tylko podmieniam wodę i czyszcze szyby.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dodam tylko, że jeśli masz puste akwarium to nie musisz kleić takiej "skrzynki" jak Sławek, wystarczy wkleić w akwarium paski szkła czy pleksi tak zeby gąbka miała się o co zaprzeć. Sławek dlatego tak zrobił, bo miał już zalane akwarium.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1