Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Barszczyk napisał:

Cześć @aro600, swego czasu naczytałem się na posolonych,  że źródłem problemów z jakością wody był wykwit syfu pod płytą, co to było konkretnie  nie pamiętam, ale czerwona lampka w temacie pozostała. 

W morskich to jest zupełnie inna bajka parametry które my nawet nie wiemy że istnieją 😉 dla dla nich są kluczowe, a na poważnie jak już chcesz kratkę to lepiej sprawdzi się jakaś niższa np: kratka malarska (sam nie używałem, ale z tego co wiem wiele osób używało i sprawdzało się to rozwiązanie). 

61c246fd9e80fe71078d60a7cc6b6f4c.jpg

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
4 godziny temu, aro600 napisał:

.... przesiądziesz się na większe akwarium😉 

Kuleczki się już zderzyły, z tyły głowy jest plan.. ale spokojnie, pomalutku, drobnymi kroczkami..

4 godziny temu, aro600 napisał:

W morskich to jest zupełnie inna bajka parametry które my nawet nie wiemy że istnieją 😉 dla dla nich są kluczowe, a na poważnie jak już chcesz kratkę to lepiej sprawdzi się jakaś niższa

A niech Oni robią sobie jak chcą..

👌Z kratki zrezygnuję, pójdzie na ogródek 💪 Mam możliwość kupić hurtowo spienione PVC, więc tak zrobię i basta.

Już wcześniej wiedziałem, że można na Was liczyć 😉 Dziękuję 👊

Opublikowano

Witam

Mam dokładnie takie samo akwa jak Twoje (chodzi o wymiary)

U mnie pracuje falownik SOW15 

446308115_WhatsAppImage2021-01-09at06_45_36.thumb.jpeg.866912acb5dcd72b1bacca2bec319b24.jpeg

Pracuje na pierwszym biegu :D ale ja też kupowałem z myślą na zaś :D

Pozdrawiam i trzymam kciuki za szybkie i bezproblemowe uruchomienie baniaczka

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Radzik napisał:

Pracuje na pierwszym biegu :D ale ja też kupowałem z myślą na zaś :D

Siemka @Radzik 😁 Dzięki za miłe słowa 👍

Idziemy podobną drogą, cieszy, że proces myślowy podobny jak u mądrych, doświadczonych akwarystów 😇

Konkludując, mamy przewymiarowane pompki, czyli choć tu oszczędzamy na energi... tak jak już wspominałem układam wysokie głazy z wieloma szczelinami więc będę potrzebował odpowiedniego falownika i tym się kierowałem w wyborze.

Tak off top, to siedzę już kilka godzin nad układaniem skały i bawię się jak dziecko 🤗

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Barszczyk napisał:

Tak off top, to siedzę już kilka godzin nad układaniem skały i bawię się jak dziecko 🤗

Hej! 

Będę śledził Twoj wątek, bo widać że zabierasz się za to bardzo porządnie i może wyjść z tego super baniak👍

Tylko co do tego układania skał.. w pierwszym poście pisałeś o tym, że wybór obsady to jeszcze zagadka i raz w głowie mbuna, raz non mbuna.. (nie dziwię Ci się bo wszystkie to piękne ryby 😉). Także kontynuując Twoje profesjonalne podejście do tematu, sugerował bym żeby wpierw określił grupę ryb które chciał byś pielęgnować. Idą dalej tym tropem, jeśli wybór padnie np na mbune - trzeba pamiętać że aranż zbiornika dla tej grupy nie zawsze musi równać się kupce kamieni obsypanej wokół piaskiem. Naprawdę spora część mbuny w naturze nie zobaczy ziarenka piasku! Dlatego z mojej strony rada - na początek ustalić nie tylko grupę, ale konkretne gatunki które będą pływać w Twoim zbiorniku i zgłębić wiedzę na ich temat, a dopiero wtedy myśleć o odpowiednim aranżu stricte pod te ryby 😉 

Pozdrawiam i trzymam kciuki za projekt 👍

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 2
Opublikowano
5 minut temu, Mróz napisał:

trzeba pamiętać że aranż zbiornika dla tej grupy nie zawsze musi równać się kupce kamieni obsypanej wokół piaskiem. Naprawdę spora część mbuny w naturze nie zobaczy ziarenka piasku!

To prawda👍 Rzadko kto o tym pamięta.

@Barszczyk spójrz na akwaria bez piasku, kolegów @Mróz @pozner @BombeL @Paweł83

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj Kolego @Mróz Dziękuję za serdeczne podejście i trafne spostrzeżenia.  Oczywiście masz rację, i w pełni się z Tobą zgadzam.

Obie grupy pyszczaków łączy tyle co wspólna woda. Zdaję sobie sprawę z różnic i wymagań mBuny jak i nonMB, ale jak wiesz aranż, wybór gatunku czy konkretnej rybki to są tysiące możliwości a tak naprawdę decyzje należy podjąć na samym początku, jak prawie nic nie wiesz, przy zerowym doświadczeniu.. błędne początkowe decyzje mogą  później stać się udrękę i męką a nie oto chyba chodzi.

Dlatego dużo czytam, oglądam, słucham mądrzejszych i mózg mi się lasuje ;) od natłoku informacji.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 minut temu, Bartek_De napisał:

To prawda👍 Rzadko kto o tym pamięta.

@Barszczyk spójrz na akwaria bez piasku, kolegów @Mróz @pozner @BombeL @Paweł83

Ładne kompendium wiedzy 🤩

Dziękuję @Bartek_De

Generalnie gruzowiska bardzo mi się podobają, mbuna przecież do nich pasuje jak ulał.. nie chciałbym stracić widowiskowego przekopywania podłoża dlatego decyduję się na piasek, a tym samym skłaniam do nonMB.

Poniżej poranne wypociny, koncepcja - górka odśrodkowa..

20210109_095639.thumb.jpg.03219d89b567fec9344192a00e96e006.jpg

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za miłe przywitanie. Kolejne rozważania, pytania i prośby o opinie będę kierował w odpowiednim miejscu. 

Ponownie - Witam serdecznie 😊🙃😉

• Lubię to 3