Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...Na początku chciałbym się tutaj z wszystkimi przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na tym Forum

Potrzebuję pomocy posiadam akwarium 240L ze Skałami wapiennymi (filipińskie) ułożone w trójkąt ostatnia skała 2-3cm nad taflą wody z licznymi kryjówkami oraz drobny żwirek

w akwarium chciałbym z jednym bądź dwoma gatunkami

priorytetem jest: gatunek: Cynotilapia afra Jalo Reef, Cynotilapia afra Gallireya Reef, Cnotilapia afra Cobwe...i tutaj pojawia się problem ponieważ nie wiem ile do jednego samca dobrać do samic a nie chciałbym już redukować obsady nie ukrywam że chciałbym mieć kolorowo w szkle dlatego myślę o drugim gatunku tylko jakim??? dlatego proszę o pomoc. Nie ukrywam że każda porada będzie dla mnie bardzo ważna Dziękuję i Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj.

Jeśli chodzi o Cynotilapie, to z tych trzech które wymieniłeś jak dla mnie to najatrakcyjniejsze samice ma Hara (samce fajne u wszystkich), więc tym kryterium bym się kierował przy wyborze cyny. Jeśli masz takie dojście,  że możesz wybierać ryby już określone płciowo to do samca dobierz 4/5 samic. Jeśli bardzo Tobie zależy na drugim gatunku i "chcesz mieć kolorowo", to chyba nie będzie lepszego kontrastu dla różnych odcieni koloru niebieskiego Hary jak żółć Labidochromis caeruleus. Fajnie uzupełniają się jeśli chodzi o podział zbiornika: Cyny poruszające się głównie w toni i buszujące w kamolach yellowy - szczególnie widać to przy pobieraniu pokarmu. Żywieniowo też spoko. Miałem ten zestaw u siebie w 240l i teraz w 442l - nie wchodzą sobie w paradę. 

Co do kamieni których użyłeś, to wiele osób odradzi Tobie ich użycie. Ja ich nigdy nie miałem, więc w tej materii osobiście się nie wypowiem bo nie miałem z nimi doczynienia 😉

Działaj i powodzenia! 

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Moja początkowa Obsada to 

Cynotilapia sp hara Gallireya Reef 

Labidochromis cearuleus Kakusa

Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano 

Wszystkie kolorki znakomicie się uzupełniały i wyglądało super. Zagruzuj tylko dobrze akwarium  bo ja miałem wystrój ubogi i niestety wśród yellow i Maingano był pogrom. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1