Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jestem Tomek i planuję start nowego zbiornika w salonie  doprowadziłem już sobie kanalizacje oraz wodę do miejsca w którym będzie stało akwarium będzie ono częściowo wbudowane w ścianę,  na tylną oraz lewą boczną ścianę akwarium wklejony będzie czarny lakobel, dostęp techniczny do akwarium będzie od tyłu w pomieszczeniu technicznym do tego stworzonym ale wracając do tematu.

Wymiary szkiełka to  350x120x100   100 to wysokość 

mam następujące pytania z racji iż będzie to już dość spory baniak  wymyśliłem sobie że przy lewym boku w dnie zostaną wywiercone otwory na rury zasysowe  i teraz nasuwa się pytanie czy wystarczą 2 x na rury 32mm  czy dla takiej wielkości zrobi 3x 32mm ?  za filtrację odpowiedzialna będzie instalacja na rurowa 

wiec lepiej 2 osobne nitki filtrujące czy dać 3?   oraz czy standardowe pompy 25/60  np ibo beta 2x lub 3 w zależności od nitek dadzą sobie rade. ?

Dodatkowo nurtuje mnie pytanie jakiej mocy oraz ile sztuk falowników ( cerkulatorów ) użyć aby na takiej długości zapewnić poprawną cyrkulację wody. ?

Miałem też pomysł aby oprócz np 2 rur zasilających  dodać na około 70% długości lewej bocznej ściany wklejony zewnętrznie komin i grzebień aby robił dodatkowo za filtrację i skrimer sprzątanie tafli wody zanieczyszczeń czy jest to sensowny pomysł ?

Jeśli chodzi o samą ilość narurowców  widzę to następująco  dla każdej nitki  2x mechaniczny równolegle ---> pompa  ----> rozejście na 1 chemiczny oraz 2x2 rownolegle biologiczne    i tak na każdej nitce + bajpasy i w jednym z bajpasów grzałka czy jest to wystarczająca ilość złóż filtracyjnych ?

Będę wdzięczny za pomoc bardziej doświadczonych kolegów w temacie. 

Opublikowano (edytowane)

Spójrz na temat Zbyszka. Podobne wymiary i litraż, tylko konstrukcja inna. Myślę, że najrozsądniejszym rozwiązaniem filtracji dla takiego zbiornika jest sump. Dwa czy nawet trzy narurowce mogą sobie tutaj nie poradzić. Szerzej o filtracji opowiada w poście #54.

Edytowane przez Bartek_De