Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc!

Planuje postawic Aquael Glossy 150 x 50 x 63cm dla P. Altum lub dyskowcow.

W zalaczniku znajduje się projekt filtracji ktora zamierzam umiescic w szafce.Oparta na korpusach narurowych - prefiltry to korpusy 10cali, te z ceramika to tzw big boye - 20 cali.

Calosc zamierzam oprzec nie na rurach a na wezach akwarystycznych 16/22 mm.

Czy wg Was taka filtracja da rade?

Dziekuje!

schemat.jpg

Opublikowano

Filtracja mechaniczna przy tylu wkładach w ustawieniu szeregowym na dwa filtry to złe rozwiązanie ze względu na zbyt duże tłumienie przepływu. Bierz pod uwagę, że pompa CO co do budowy jest pompa tłoczącą a nie ssącą.

Purigen musi być w oddzielnym obiegu z niewielkim przepływem a nie zaraz po filtracji mechanicznej.

Węże 16/22 będą też tłumić przepływ. Proponuję większy przekrój. Zastosuj zbrojone węże z marketu na złącza 3/4".

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja bym dał pompę zaraz za sekcja mechaniczą, a później rozprowadzenie na sekcje chemiczną i biologiczna korpusy w sekcji chemicznej (opisane przez Ciebie jako węgiel lub purigen) dałbym równolegle, a powrót z nich prosto do akwarium, a nie do głównego węzła na biologie w takim układzie moim zdaniem ciężko Ci będzie ustawić odpowiedni przepływ (nie będziesz wiedział ile wody faktycznie  płynie przez główna nitkę ile przez purigen.

Bardzo dużo zaworów na plus przydają się na minus zdecydowanie zwiększają koszt. 

Opublikowano

Wg Waszych sugestii poprawiłem schemat.

Czy tak było by optymalnie?

Chciałbym żebyście pamiętali, że ja zastosuje to w akwarium z rybami z Amazonii, które nie lubią jakoś specjalnie silnego nurtu wody.

Co sądzicie? jakieś sugestie pomysły? Trochę się obawiam o ścisk i o to, czy się pomieszczę z tym wszystkim w szafce Glossy 150 cm.

schemat_3.JPG

Opublikowano
18 godzin temu, aro600 napisał:

opisane przez Ciebie jako węgiel lub purigen) dałbym równolegle, a powrót z nich prosto do akwarium

Na załączonych zdjęciach pokazałem o co chodziło aro600.

IMG_20201218_163555.jpg

IMG_20201218_163653.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
18 godzin temu, aro600 napisał:

Bardzo dużo zaworów na plus przydają się na minus zdecydowanie zwiększają koszt

Zdecydowany bardzo duży plus. Koszty są żadne w stosunku do całego akwarium.

Opublikowano
7 minut temu, miron.dmt napisał:

Na załączonych zdjęciach pokazałem o co chodziło aro600.

IMG_20201218_163555.jpg

IMG_20201218_163653.jpg

Dokładnie bo w twoim układzie dalej nie wiesz ile wody idzie przez korpusy chemiczne. Wyjście z nich prosto do akwarium, a nie do rury wylotwoej z korpusów biologicznych 

Opublikowano
19 godzin temu, aro600 napisał:

Ja bym dał pompę zaraz za sekcja mechaniczą,

Chyba ostatnio moja uwaga to usytuowanie pompy. Pompy CO, ze względu na budowę są pompami tłoczącymi. Ja mam pompę przed mechanikami co ułatwia ponowne uruchomienie układu po zatrzymaniu pompy ponieważ zawsze będzie zalana wodą. Teorie o uszkodzeniach wirnika przez piach są nieprawdziwe. Na forum znajdziesz wielu zwolenników jak i przeciwników. Decyzja należy do Ciebie.