Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam pytanie do klubowiczów.Planuje wymienić wodę w Akwarium 300l,kupiłem Aguadur z jbl,mam testy z jbl easy 7 in1.Teraz moje pytanie jak krok po kroku wymienić wodę bezpiecznie?Wylewam wodę, czyszcze akwarium,zalewam i po jakim czasie ryby wpuścić z powrotem?Po jakim po wstaniu tego aquadur mogę ryby puścić bo nigdzie na ulotce niepisze.Bardzo proszę o pomoc ,jestem trochę w tym amatorem bo mam pyszczaki pół roku,i chce dla nich jak najlepiej

Opublikowano
10 minut temu, aro600 napisał:

A dlaczego chcesz wymieniać wodę? 

Bo jest taki osad jak się z bliska popatrzy,przez pół roku to same red redy się mnożą inne nie a mam ich ponad 35 szt

Opublikowano
Teraz, Kajetan napisał:

Bo jest taki osad jak się z bliska popatrzy,przez pół roku to same red redy się mnożą inne nie a mam ich ponad 35 szt

filtr czyściłem i ten osad dalej jest już z 3 tygodnie

Opublikowano (edytowane)

@Kajetan Prośba..zaczynaj zdania z dużych liter i kończ kropkami. Nie jest to forum językowe ale o pewne minimalne zasady tutaj dbamy.

30 minut temu, Kajetan napisał:

Aguadur z jbl,mam testy z jbl easy 7 in1.

Ta sól nic Ci nie pomoże przy całkowitej wymianie wody. Paski , które kupiłeś nie grzeszą dokładnością.  Najlepsze są testy kropelkowe.

14 minut temu, Kajetan napisał:

Bo jest taki osad jak się z bliska popatrzy,

Opisz dokładniej czyli czy to jest osad np. na podłożu czy na szybach.

14 minut temu, Kajetan napisał:

przez pół roku to same red redy się mnożą inne nie a mam ich ponad 35 szt

Podaj wyniki testów. Powiem od razu , że nie polecam całkowitej wymiany wody . Warto też napisać jaki masz filtr i jakie wkłady w nim.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
5 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

@Kajetan Prośba..zaczynaj zdania z dużych liter i kończ kropkami. Nie jest to forum językowe ale o pewne minimalne zasady tutaj dbamy.

Ta sól nic Ci nie pomoże przy całkowitej wymianie wody. Paski , które kupiłeś nie grzeszą dokładnością.  Najlepsze są testy kropelkowe.

Podaj wyniki testów. Powiem od razu , że nie polecam całkowitej wymiany wody . Warto też napisać jaki masz filtr i jakie wkłady w nim.

8 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Osad jest w wodzie.4 ryby mi padły co tydzień 1 nie wiem czemu.To jak wyczyścić akwarium żeby była krystaliczna woda?Jak stosować tą sól?W teście mi wychodzi kiepsko no3.Filtr mam aquael zewnętrzny i aquael wewnętrzny 

1607024850291147486282617081745.jpg

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Kajetan napisał:

Osad jest w wodzie.4 ryby mi padły co tydzień 1 nie wiem czemu.To jak wyczyścić akwarium żeby była krystaliczna woda?Jak stosować tą sól?W teście mi wychodzi kiepsko no3.Filtr mam aquael zewnętrzny i aquael wewnętrzny

Kajetan..tak naprawdę nic nie powiedziałeś teraz. Najważniejsze są wyniki a ich nie podajesz. Ryby mogą padać od złych parametrów. Masz 35 ryb w 300 litrach. To jest bardzo dużo. Musisz zacząć od redukcji obsady. Sama wymiana wody nic nie da. Trzeba usunąć przyczynę.  Nawet wymiana całkowita wody nie spowoduje ,że będziesz miał kryształ a tylko rozwój pierwotniaków czyli dojdzie Ci jeszcze to ,że będzie przez jakiś czas biała. Tę sól sobie odpuść. Moja rada jest taka:

- zredukuj obsadę 

-  wyczyść filtry ale w wodzie z tego akwa

- rób podmiany w ilości 1/3 słupa wody

- monitoruj parametry.

Tylko w ten sposób dojdziesz do tego , że parametry się ustabilizują na właściwym poziomie i z biegiem czasy woda się wyklaruje. Pomijam sprawy  typu cyrkulacja , sposoby karmienia itp. To jest ważne ale w tej chwili ważniejsze jest to co napisałem w trzech odnośnikach bo to uratuje Ci ryby przed następnymi zgonami.  Pamiętaj..w tym przypadku wymiana wody w sposób jaki planujesz nie spowoduje ani wyklarowania wody na stałe ani nie pomoże w uzyskaniu właściwych parametrów a wręcz odwrotnie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Kajetan..tak naprawdę nic nie powiedziałeś teraz. Najważniejsze są wyniki a ich nie podajesz. Ryby mogą padać od złych parametrów. Masz 35 ryb w 300 litrach. To jest bardzo dużo. Musisz zacząć od redukcji obsady. Sama wymiana widy nic nie da. Trzeba usunąć przyczynę.  Nawet wymiana całkowita wody nie spowoduje ,że będziesz miał kryształ a tylko rozwój pierwotniaków czyli dojdzie Ci jeszcze to ,że będzie przez jakiś czas biała. Tę sól sobie odpuść. Moja rada jest taka:

- zredukuj obsadę 

-  wyczyść filtry ale w wodzie z tego akwa

- rób podmiany w ilości 1/3 słupa wody

- monitoruj parametry.

Tylko w ten sposób dojdziesz do tego , że parametry się ustabilizują na właściwym poziomie i z biegiem czasy woda się wyklaruje. Pomijam sprawy typu typu cyrkulacja , sposoby karmienia itp. To jest ważne ale w tej chwili ważniejsze jest to co napisałem w trzech odnośnikach bo to uratuje Ci ryby przed następnymi zgonami.  Pamiętaj..w tym przypadku wymiana wody w sposób jaki planujesz nie spowoduje ani wyklarowania wody na stałe ani nie pomoże uzyskani właściwych parametrów a wręcz odwrotnie.

Wyniki nie podaje ,bo mam testy jbl 7 in 1.Tam są tylko kolory i nie zgadza mi się tylko no3

16070258968685474898935375844387.jpg

16070249385484016187340203526607.jpg