Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , ostatnim czasem zastanawiam się nad dodaniem do żywienia swoich pyszczaków jakiegoś pokarmu , aktualnie karmię jbl spirulina 40%, sera flora, o.s.i spirulina flakes, z racji tego że część się już kończy wziałem pod lupę pokarm firmy naturefood , a że mam obsade stricte roślinożerną to padło na naturefood cichlid plant w wersji m. Moje pytanie brzmi czy to  aby na pewno tak dobry pokarm jak każdy chwali ? przeszukując internet natrafiłem na taki filmik : patrząc na odchody ryb nie wydaje mi się że pokarm jest dobrej jakości co o tym  myślicie ?

Opublikowano

Karmię tym pokarmem ryby ponad rok i przez ten czas nic takiego nie miało miejsca. Filmik jest tak zrobiony, że można podstawić każdy inny pokarm- nie widać co tak naprawdę było wsypane. Pokarmu nie ocenia się po dwóch dniach i pytanie jak go podawano, bo to też bardzo istotne. 

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Karmię pokarmami Naturefood i takich kup nie widziałem. Chociaż u maluchów, chowających się w ogólnym, widziałem długie odchody (nie aż tak długie). Ale nie wiem, jaki udział w tym miał pokarm, a jaki glony zjadane z kamieni. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1
Opublikowano

Taki efekt jest przy zmianie pokarmu i karmieniu zbyt obfitym. Przy tym pokarmie sypiemy połowę tego co sypałeś w przypadku np. pokarmów sery. Jeśli będziesz karmił nim poprawnie to zauważysz zmniejszenie ilości odchodów a nie zwiększenie. Karmię tym pokarmem ryby od lat (nie tylko tym) i uważam go za jeden z najlepszych pokarmów podobnie jak Dainichi (który też podaje się w mniejszej ilości).

• Lubię to 8
Opublikowano (edytowane)

Sypanie mniejszej ilości zgodnie z zaleceniami producenta uważam za minus tego pokarmu, przy mojej obecnej obsadzie frejki i synodontisy padłyby z głodu, wszystko zjadłyby mdoki i copadichromisy. Zmieniałem pokarmy wielokrotnie i takich odchodów nigdy nie było.

Edytowane przez Sławol
Opublikowano
2 godziny temu, eljot napisał:

Taki efekt jest przy zmianie pokarmu i karmieniu zbyt obfitym. Przy tym pokarmie sypiemy połowę tego co sypałeś w przypadku np. pokarmów sery. Jeśli będziesz karmił nim poprawnie to zauważysz zmniejszenie ilości odchodów a nie zwiększenie. Karmię tym pokarmem ryby od lat (nie tylko tym) i uważam go za jeden z najlepszych pokarmów podobnie jak Dainichi (który też podaje się w mniejszej ilości).

Dainichi to mój nr 1. 

Opublikowano
17 godzin temu, matejk napisał:

patrząc na odchody ryb nie wydaje mi się że pokarm jest dobrej jakości co o tym  myślicie ?

Informacje internetowe nieraz wprowadzają w błąd, trudno wywnioskować czym w karmieniu ryb kieruje się autor filmu. Przyswajalność pokarmu zależy od intensywności podawania pokarmu, częste podawanie pokarmu powoduje jego mniejsze przyswojenie . Zwiększenie przyswajalności pokarmu następuje po okresie głodowania. Moim zdaniem karmi swoje ryby zbyt często i zbyt obficie. Nawet dobrej jakości pokarmy mogą dawać takie efekty.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjWjbvzzpXtAhXqkosKHVsmAT0QFjABegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Fwww.akwa-mania.mud.pl%2Farchiwum%2Fa41%2Fa41%2C3.html&usg=AOvVaw3cngF3l9KYvbPn63ZznqXR

• Lubię to 7