Skocz do zawartości

Film bakteryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od kilku miesięcy walczę z błona białkową która rozbijana przez cyrkulator i wylot z fx6  pływa w toni jako pył. Używam skimer eheim 350 bez rezultatu, ostatnio napowietrzam wodę Aquael 2000 i też nic. Jaka może być przyczyna i jak zaradzić w tej kwestii. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda dokładnie ten skimer i działa .

U mnie w oryginalnym filtrze juwela też był skimer i nie działał , ten górny wlot ma tak działać , niestety ☹️IMG_20201111_115755.thumb.jpg.8650456a43a578f3483a5a685cb391d1.jpg

Dopiero zaślepienie tej kratki i pozostawienie otworu 0.8x2cm załatwiło sprawę .

Wiem że to całkiem co innego ale może zostaw tylko jeden otwór żeby mocno przez niego ciaglo 

Opublikowano
Nie wiem jak wygląda dokładnie ten skimer i działa .
U mnie w oryginalnym filtrze juwela też był skimer i nie działał , ten górny wlot ma tak działać , niestety IMG_20201111_115755.thumb.jpg.8650456a43a578f3483a5a685cb391d1.jpg
Dopiero zaślepienie tej kratki i pozostawienie otworu 0.8x2cm załatwiło sprawę .
Wiem że to całkiem co innego ale może zostaw tylko jeden otwór żeby mocno przez niego ciaglo 
Kolego to nie jest taki skimmer. Eheim skim350 to samodzielne urządzenie, coś w rodzaju mini filtra wewnętrznego. I ten skimmer działa wyśmienicie w każdych warunkach. Autor tematu twierdzi, że u niego nie działa i moja teoria jest taka, że to nie jest wina filmu bakteryjnego, a najzwyczajniej w świecie masz kolego pralkę w akwarium o czym już wielokrotnie wspominaliśmy w Twoich innych tematach. Gdyby cyrkulacja w Twoim akwarium była prawidłowa to cały ten pył powinien zostać skierowany do zasysu, a tak nie jest i dla tego krąży po całym zbiorniku.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Już kiedyś o tym pisałem, ale chyba nie spróbowałeś. Wyłącz na jakiś czas cyrkulator, ale nie na godzinę czy dwie, a na kilka dni i nie przejmuj się jeśli gdzieś zalegną kupy. Jak będzie poprawa z tym pyłem to próbuj zwiększać przepływ z Fx-a (bo z tego co pamiętam masz go skręconego) i być może filtrem ustawisz sobie cyrkulację bez konieczności włączania falownika. Przypomnij wymiary akwarium i typ falownika.

Opublikowano

Próbowałem jak radziłeś. Po wył cyrkulatora , fx na max kupska zaczęły zalegać pył i film nadal był. Następnie fx przykręcony cyrkulator wł. odchodów mniej ale film bez zmian. Obecnie fx na max ale z oryginalnym wylotem , cyrkulator na 60% mocy . Woda ładnie krąży dno czyste w wodzie drobinki i film na tafli. Skimer chodzi non stop. Od tyg.  dołożyłem Aquael 2000z gąbką po przeciwnej stronie cyrkulatora i wylotu. Chodzi z napowietrzaniem i żadnej poprawy. Jakiś czas temu stosowałem przez miesiąc sachem pristine i też nie było rurznicy.

Akwarium 150*60*70 falownik jebao sow4

• Lubię to 1
Opublikowano

To ja chyba się poddaję. Jeszcze może otwórz kubeł i zobacz co tam się dzieje, moze ceramika pyli. Jakiej ceramiki w ogóle używasz? Polecam Sera Siporax.

Opublikowano

Ja też już załamuje ręce. Malawi mam od 12 lat i jeszcze takiego problemu nie miałem. Ceramikę mam orginalna plus siporax. Ja to jeszcze obstawiam filtr może coś z nim być nie tak bo od samego startu akwarium ten problem występuje , kilka osób też pisało do mnie że mają fx i ten sam problem. Według nich to ten pył wylatuje z filtra. 

• Lubię to 1
Opublikowano

A nie zasysa Ci on przypadkiem piasku? Na jakiej wysokości masz zasys? Otwórz go i sprawdź czy nie ma piasku w środku i zobacz jak wygląda komora wirnika.