Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako że są to moje pierwsze pyszczaki nie jestem pewien czy to normalne zachowanie, a mianowicie wszystkie siedzą w jednym koncie akwarium, mniej więcej rozmieszczone w kryjówkach. Co jakiś czas się ocierają o piasek i jakby drżą.
GH 15
Ph 8
NO3 20mg/l
NO2 0.5mg/l
Filtr wewnętrzny z węglem aktywnym Orca 600 Happet
Akwarium 112l, obsada
8x pyszczak saulosi młode, jeszcze niewybarwione 

Opublikowano

Od kiedy funkcjonuje ten kotnik? Jak wyglądało NO2 przed wpuszczeniem maluchów?

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 minuty temu, nsp napisał:

Od kiedy funkcjonuje ten kotnik? Jak wyglądało NO2 przed wpuszczeniem maluchów?

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Jest to docelowe akwarium, obsada po redukcji ma wyglądać 1+5. NO2 przed wpuszczeniem było na poziomie 0.0mg/l

Opublikowano
11 minut temu, Patryk17 napisał:

Jest to docelowe akwarium, obsada po redukcji ma wyglądać 1+5. NO2 przed wpuszczeniem było na poziomie 0.0mg/l

Patryk.. napisz konkretnie kiedy zalałeś akwa , po jakim czasie wpuściłeś ryby i czy był cykl azotowy. 

Opublikowano

Akwa zalane około 5 tygodni temu. Ryby wpuszczone po 3 tygodniach, cykl azotowy moim zdaniem odbył się w około dwa i pół tygodnia.

Opublikowano

Wygląda na to że prawie wszystkim pyszczkom się poprawiło na następny dzień po podmianie. Tylko jeden się kładzie na dnie, nie podpływa do karmienia. Co z nim może się dziać? 

Opublikowano
2 godziny temu, Patryk17 napisał:

. Co z nim może się dziać? 

Prawdopodobnie podtrucie NO2. 0,5mg/l to zbyt wysoko. Tak, jak napisał Bartek, dodaj bakterii i podmieniaj wodę dopóki nie zbijesz chociaż do 0,1...0,2. Możesz dodać Kordon Amquel, on redukuje szkodliwe związki azotu. To doraźne działanie, bo biologia powinna zadziałać bez takich preparatów. Obserwuj ryby i mierz parametry. 

• Lubię to 1
Opublikowano

I na koniec, Orca 600 jako jedyny filtr w akwarium może nie wystarczyć ( w zasadzie już nie wystarczył), pomyśl o dołożeniu jakiegoś filtra zewnętrznego ( nawet małego).  Oprócz lepszej filtracji poprawi się obieg wody - efekt przemiany materii Twoich ryb nie będzie leżał na piasku, co nie tylko szpeci ale jest przyczyną wzrostu poziomu związków azotowych.   Staraj się nie przekarmiać ryb. To może być najtrudniejsze ;)

• Lubię to 1