Skocz do zawartości

Metraclima estherea minos reef vs Metraclima estherea chiloelo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Jeb_us napisał:

Wróćmy do głównego wątku, dalej Czekam na foto tych dwóch gatunków by porównać ryby pod względem ubarwienia czy wyglądu. Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia bede wdzięczny 

Wygląd będzie ten sam, bo to ten sam gatunek. Nigdzie nie udało mi się znaleźć naukowego opisu, który sugerowałby, że populacja z Minos Reef ma np. więcej zębów albo że dolna warga jest grubsza, niż u reszty populacji itp. Tutaj w grę wchodzą intensywność kolorów i różnice kolorystyczne.

Fotki są na malawi.si, tylko jakie wnioski chcemy z nich wyciągnąć? Jeśli nie będzie różnic, to wtedy co? A jak będą? :P Ja nie widzę żadnej różnicy. Gdyby nie ten dystans 35 km to powiedziałbym że to ta sama ryba. Może Peter Barnes się wypowie? Może zna te rejony? 

• Lubię to 1
Opublikowano
36 minut temu, AFOL napisał:

Jeśli doskonalone wiesz, że masz dwie populacje jakiegoś gatunku, które w warunkach naturalnych nie mają szans się ze sobą spotkać, a mimo to chcesz trzymać je razem, tłumacząc, że przecież nie widać różnicy, to w sumie nie mam już więcej nic do dodania :P Wszystko napisałem wyżej. Nie będę tego pochwalał, ani negował. 

To nie chodzi o tłumaczenie i dorabianie sobie teorii 😉 bardziej chodzi mi w całym tym wątku że te ryby różnią się jedynie miejscem w którym zostały złapane bądź ich rodzice... Ot tyle, jak mówię nie zamierzam wypuszczac młodych poza baniak, teraz wiem które osobniki należą do której lokalizacji i pewnie tak zostanie, czy się wymieszają.... nie mam wątpliwości że tak z czasem będzie, jednak ciekawe będzie ich potomstwo, zrobię swojego rodzaju, eksperyment. 

Oczywiście dziękuję za wypowiedzi i czekam na kolejne 😁

Opublikowano
2 godziny temu, Jeb_us napisał:

To nie chodzi o tłumaczenie i dorabianie sobie teorii 😉 bardziej chodzi mi w całym tym wątku że te ryby różnią się jedynie miejscem w którym zostały złapane bądź ich rodzice... Ot tyle, jak mówię nie zamierzam wypuszczac młodych poza baniak, teraz wiem które osobniki należą do której lokalizacji i pewnie tak zostanie, czy się wymieszają.... nie mam wątpliwości że tak z czasem będzie, jednak ciekawe będzie ich potomstwo, zrobię swojego rodzaju, eksperyment. 

Oczywiście dziękuję za wypowiedzi i czekam na kolejne 😁

Nie mamy pewności czy różnią się jedynie tą lokalizacją w nazwie. My amatorzy widzimy tylko kolory, ale tutaj ma też znaczenie budowa morfologiczna. Na tej podstawie można porównać ryby WF. Posiadając F1 i F2 nie jesteś w stanie tego zrobić.

Obszar na którym występuje estherae nie jest w 100% zasiedlony przez te ryby. Te populacje są oddzielone od siebie z różnych powodów, o których dokładnie nie wiemy. Jednym z nich jest Metriaclima 'estherae blueface', która dzieli estherae z Minos i Chiloelo z jakiegoś powodu. 

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Jeb_us napisał:

To nie chodzi o tłumaczenie i dorabianie sobie teorii 😉 

Tutaj nie ma miejsca na teorię, ani na subiektywne oceny, tylko na fakty, a odpowiedzi jakiej tak naprawdę szukamy to "czy między populacją Metriaclima estherae z Minos Reef, a Chiloelo jest jakaś bariera naturalna, której ryby nie mogą pokonać? Mój chłopski rozum podpowiada mi, że 35 km to naturalna bariera. Jak chcesz, to zadam pytanie na angielskiej grupie, gdzie siedzi mnóstwo ludzi, którzy co roku jeżdżą nurkować nad jezioro Malawi i łapią ryby osobiście.

3 godziny temu, Jeb_us napisał:

bardziej chodzi mi w całym tym wątku że te ryby różnią się jedynie miejscem w którym zostały złapane bądź ich rodzice... Ot tyle

Właśnie od samego początku próbuję zwrócić uwagę na to, że to nie tylko miejsce, gdzie zostali złapani rodzice. Czasem tak jest i podałem Ci przykład ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, AFOL napisał:

Tutaj nie ma miejsca na teorię, ani na subiektywne oceny, tylko na fakty, a odpowiedzi jakiej tak naprawdę szukamy to "czy między populacją Metriaclima estherae z Minos Reef, a Chiloelo jest jakaś bariera naturalna, której ryby nie mogą pokonać? Mój chłopski rozum podpowiada mi, że 35 km to naturalna bariera. Jak chcesz, to zadam pytanie na angielskiej grupie, gdzie siedzi mnóstwo ludzi, którzy co roku jeżdżą nurkować nad jezioro Malawi i łapią ryby osobiście.

Zapytaj ciekawy jestem odpowiedzi w sumie napisałem do Pete, z tymi angielskimi grupami i ich wiedzą to bym nie przesadzał😉, oczywscie są wyjątki... Takie jak już wspomniany Pete, czy inni ludzie z innych grup, ale ogólnie wiedza... Słaba 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, piotriola napisał:

Znalazłem takie fotki,może się przydadzą. Konings

IMG_4251 int.jpg

IMG_4253 int.jpg

No ten osobnik u góry to zdecydowanie nie minos reef... Na dole to samczyk chiloelo bardzo prawdopodobne 👌🏻

Edytowane przez Jeb_us
Opublikowano

Pozwoliłem sobie zrobić screen ze strony malawi.si 

Nie wiem co to za ryba na zdjęciu u góry który kolega dał, ale tutaj mamy porównanie esterek 

Screenshot_20201112_102454_com.facebook_orca.thumb.jpg.40d072b63bf55d1286fd95db2797cefa.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję bardzo za ta fotkę👍🏻, fajnie by było zobaczyć zdjęcia ryb z awarium jeśli ktoś ma. 

Na porównaniu które wrzuciłem wyżej widać ewidentnie że nie ma jakieś szczególnej różnicy zresztą pytałem Peta o te ryby i mówił "że widział je tylko na zdjęciu i że nie widzi żadnej różnixy pomiędzy tymi rybami, może ludzie którzy trzymają te ryby widzą jakieś różnice " oczywiście to przetłumaczone co mi odpisał 

Edytowane przez Jeb_us