Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tom74 napisał:

To, że gąbka dotyka pompy nie ma wpływu na jej zapychanie.  Masz za mocną pompę do powierzchni roboczej gąbki. 

Będzie  się szybciej zapychać,  jak w filtrach wewnętrznych, gdzie gąbkę wciskamy w rurkę zasysającą.

Edytowane przez darianus
Opublikowano
5 godzin temu, Tom74 napisał:

Masz za mocną pompę do powierzchni roboczej gąbki. 

To może być , chciałem załatwić za jednym razem filtrację i cyrkulację 🤔 , bez udziału innych sprzętów w akwarium.

Opublikowano
3 godziny temu, darianus napisał:

Będzie  się szybciej zapychać,  jak w filtrach wewnętrznych, gdzie gąbkę wciskamy w rurkę zasysającą.

U mnie pompa była wciśnięta  (otulona) gąbką z trzech  stron i nic takiego się nie działo. Filtr działał około 1.5 roku.  Gąbka miała wymiary 50x45x3. Pompa dcs4000.  

Filtr wewnętrzny różni się od hmf. 

1 godzinę temu, pablomas napisał:

To może być , chciałem załatwić za jednym razem filtrację i cyrkulację 🤔 , bez udziału innych sprzętów w akwarium.

Możesz załatwić to za jednym razem tylko zwiększ powierzchnię  gąbki. 

Opublikowano
10 godzin temu, Tom74 napisał:

U mnie pompa była wciśnięta  (otulona) gąbką z trzech  stron i nic takiego się nie działo. Filtr działał około 1.5 roku.  Gąbka miała wymiary 50x45x3. Pompa dcs4000.  

Filtr wewnętrzny różni się od hmf. 

Skoro tak uważasz, że położenie zasysu wody nie ma znaczenia, to niech tak będzie :) I co się stało, że po 1,5 roku filtr przestał działać?

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, darianus napisał:

I co się stało, że po 1,5 roku filtr przestał działać?

To bardzo dobry wynik, każdy rodzaj filtracji wymaga mniejszej lub większej uwagi , czy to kubełek hmf narurowy, najważniejsze żeby robić to jak najmniejszym nakładem pracy 👍.

Opublikowano
5 godzin temu, darianus napisał:

I co się stało, że po 1,5 roku filtr przestał działać?

Zamienilem na  moduł. Pompa  jednak najcichsza  - niesłyszalna była w tamtym hmf, w module slychac charakterystyczną pracę dcs.