darianus Opublikowano 7 Stycznia 2022 #21 Opublikowano 7 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Tom74 napisał: To, że gąbka dotyka pompy nie ma wpływu na jej zapychanie. Masz za mocną pompę do powierzchni roboczej gąbki. Będzie się szybciej zapychać, jak w filtrach wewnętrznych, gdzie gąbkę wciskamy w rurkę zasysającą. Edytowane 7 Stycznia 2022 przez darianus
pablomas Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor #22 Opublikowano 7 Stycznia 2022 5 godzin temu, Tom74 napisał: Masz za mocną pompę do powierzchni roboczej gąbki. To może być , chciałem załatwić za jednym razem filtrację i cyrkulację , bez udziału innych sprzętów w akwarium.
Tom74 Opublikowano 7 Stycznia 2022 #23 Opublikowano 7 Stycznia 2022 3 godziny temu, darianus napisał: Będzie się szybciej zapychać, jak w filtrach wewnętrznych, gdzie gąbkę wciskamy w rurkę zasysającą. U mnie pompa była wciśnięta (otulona) gąbką z trzech stron i nic takiego się nie działo. Filtr działał około 1.5 roku. Gąbka miała wymiary 50x45x3. Pompa dcs4000. Filtr wewnętrzny różni się od hmf. 1 godzinę temu, pablomas napisał: To może być , chciałem załatwić za jednym razem filtrację i cyrkulację , bez udziału innych sprzętów w akwarium. Możesz załatwić to za jednym razem tylko zwiększ powierzchnię gąbki.
darianus Opublikowano 8 Stycznia 2022 #24 Opublikowano 8 Stycznia 2022 10 godzin temu, Tom74 napisał: U mnie pompa była wciśnięta (otulona) gąbką z trzech stron i nic takiego się nie działo. Filtr działał około 1.5 roku. Gąbka miała wymiary 50x45x3. Pompa dcs4000. Filtr wewnętrzny różni się od hmf. Skoro tak uważasz, że położenie zasysu wody nie ma znaczenia, to niech tak będzie I co się stało, że po 1,5 roku filtr przestał działać? 1
pablomas Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor #25 Opublikowano 8 Stycznia 2022 4 godziny temu, darianus napisał: I co się stało, że po 1,5 roku filtr przestał działać? To bardzo dobry wynik, każdy rodzaj filtracji wymaga mniejszej lub większej uwagi , czy to kubełek hmf narurowy, najważniejsze żeby robić to jak najmniejszym nakładem pracy .
Tom74 Opublikowano 8 Stycznia 2022 #26 Opublikowano 8 Stycznia 2022 5 godzin temu, darianus napisał: I co się stało, że po 1,5 roku filtr przestał działać? Zamienilem na moduł. Pompa jednak najcichsza - niesłyszalna była w tamtym hmf, w module slychac charakterystyczną pracę dcs.
Rekomendowane odpowiedzi