Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja doradzę Ci tylko i wyłącznie piasek. Jeśli na podłoże użyjesz dwóch surowców, np piasek i żwirek, to jak byś ich nie ułożył, ryby to wymieszają. A to nie wygląda zbyt ładnie, dlatego odradzam. Proponuję piasek budowlany. Dostaniesz go np w Castoramie, możesz go znaleźć na żwirowni a nawet samemy gdzieś wykopać. Później tylko odpowiednie przygotowanie, tj wielokrotne płukanie do uzyskania czystej wody w pojemniku z piaskiem. Ja jeszcze zalewałem wrzątkiem na koniec :wink: I masz podłoże za darmo lub za bardzo małe pieniądze.

Piasku kwarcowego nie lubię (osobiście, to tylko moje zdanie) uważam, że jest za jasny. W połączeniu z mocnym oświetleniem będzie stresował ryby.

Opublikowano

Będzie. Ale masz jeszcze opcję tradycyjną - dokładnie wymyty piasek budowlany. Byle nie kwarcowy bo tak świeci że ryb nie widać:) (a tak serio - jest tak intensywnie jasny i jednocześnie tak odbija światło, że oprócz Ciebie zestresuje ryby). Ja mogę nabrać nad morzem, inni biorą z rzeki. Ale najlepszy jest właśnie piasek - nie żwirek. Co do mieszania już było. Ryby Ci to pomieszają a tym jak Syzyf będziesz się męczył coby ten żwirek z czasem uzunąć.

EDIT: Sision zdążył wcześniej i precyzyjniej

Opublikowano

O piasku był niedawno elaborat :wink:

Większość z nas poleci Ci taki zwykły budowlany,szary,ostry(ma różne nazwy).

Koledzy wyżej odpowiedzieli dlaczego :roll:

Ktoś nawet kiedyś wspomniał o fajnym zjawisku przesiewania przez skrzela piasku przez Saulosi. Ze żwirkiem mogłyby mieć problem :wink:

Opublikowano
(...) Ze żwirkiem mogłyby mieć problem :wink:

Wydaje mi się, że przy notoycznym przekarmianu gdyby udało się wyprowadzić ich rozmiar do poziomu frontoz czy pawiookich - mogłoby się powieść :wink:

Opublikowano

Wow dzięki za odpowiedzi - extremalnie szybie i wyczerpujące :)

Poszukam piasku w marketach. Chciałbym, aby podłoże było zbliżone do takiego jak ma makok, jakie to jest?