BRENDY Opublikowano 23 Października 2020 #1 Opublikowano 23 Października 2020 Hej.Posiadam zestaw Juwel Rio 180 z oryginalnym oświetleniem Multi Led , świetlówki Led Natur i Day po 17W,Jakimi świetlówkami mógłbym je zastąpić dla osiągnięcia bardziej niebieskiego i białego światła??
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Października 2020 #2 Opublikowano 23 Października 2020 Nie wiem czy technicznie będzie to możliwe ale poleciłbym tylko jedną świetlówkę Power Glo Hagen. 1 1
Boos82 Opublikowano 23 Października 2020 #3 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Ja zamieniłem te oryginalne świetlówki Juwel na Sera Led. Zastosowałem adaptery oryginalne dedykowane by długość pasowała. I jest lepiej.(cool daylight- biała i niebieskawa barwa) Do tego zamontowałem też ściemniacz (sera led digital dimmer) Na zdjęciu przedstawiony jest ten adapter do belki LED. Edytowane 23 Października 2020 przez Boos82 1
BRENDY Opublikowano 23 Października 2020 Autor #4 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Daje to niebieskawe światło?, zmniejszyłeś też moc świetlówek?adaptery można kupić razem czy osobno,Zmieniłeś obydwie na takie??widzę że spory koszt dlatego pytam. Edytowane 23 Października 2020 przez BRENDY
Boos82 Opublikowano 23 Października 2020 #5 Opublikowano 23 Października 2020 Mam akwarium 260L 120cm i tylko jedna świetlówka 965mm i jeszcze przyciemnione światło bo była za mocna. Diody białe 2x i niebieskie 1x i tak na zmianę przez całą belkę. Do kompletu potrzeba belka LED , adaptery , zasilacz i opcjonalnie ściemniacz. ( Ten ściemniacz warto. Ma płynne rozjaśnianie i sciemnianie w 15min od 0-100% światła - czyli wschody i zachody - taka symulacja)
BRENDY Opublikowano 23 Października 2020 Autor #6 Opublikowano 23 Października 2020 Aha czyli wywaliłeś dwie świetlówki a dałeś tylko jedną?gitara.gdzieś czytałem ze w tych obudowach nie działa jedna świetlówka sama bo muszą być dwie.
Boos82 Opublikowano 23 Października 2020 #7 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Mam jedną ale zasilanie jest osobnym kablem z nowej belki LED . Oryginalny kabel z Juwel leży mi luzem za akwarium. Tak to świeci. ( Nie patrzcie na ilość ryb - nie wszystkie są moje - mam do oddania te młode dla szwagra) Edytowane 23 Października 2020 przez Boos82
BRENDY Opublikowano 23 Października 2020 Autor #8 Opublikowano 23 Października 2020 Hmm, trochę się zgubiłem. Światło ładne to fakt, więc jeszcze raz: to jest efekt jednej świetlówki sera która zastąpiła dwie oryginalne juwela tak?ale zasilana jest innym źródłem energi-tego nie kumam skoro jest w obudowie juwela.
Boos82 Opublikowano 23 Października 2020 #9 Opublikowano 23 Października 2020 Tak. Osobne zasilanie . Widać to na zdjęciu gdzie był adapter że idzie osobny kabel.
BRENDY Opublikowano 23 Października 2020 Autor #10 Opublikowano 23 Października 2020 Ok.czyli świetlówka z własnym zasilaczem-źródłem energi wpięta za pomocą adaptera do pokrywy juwela.Ładnie świeci więc kwestia przemyślenia.
Rekomendowane odpowiedzi