Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.Posiadam zestaw Juwel Rio 180 z oryginalnym oświetleniem Multi Led , świetlówki Led Natur i Day po 17W,Jakimi świetlówkami mógłbym je zastąpić dla osiągnięcia bardziej niebieskiego i białego światła??

Opublikowano (edytowane)

Ja zamieniłem te oryginalne świetlówki Juwel na Sera Led. Zastosowałem adaptery oryginalne dedykowane by długość pasowała. I jest  lepiej.(cool daylight- biała i niebieskawa barwa) Do tego zamontowałem też ściemniacz (sera led digital dimmer) Na zdjęciu przedstawiony jest ten adapter do belki LED. 

16034497327996630688583804040198.jpg

Edytowane przez Boos82
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Daje to niebieskawe światło?, zmniejszyłeś też moc świetlówek?adaptery można kupić razem czy osobno,Zmieniłeś obydwie na takie??widzę że spory koszt dlatego pytam.

Edytowane przez BRENDY
Opublikowano

Mam akwarium 260L  120cm i tylko jedna świetlówka 965mm i jeszcze przyciemnione światło bo była za mocna. Diody białe 2x  i niebieskie 1x i tak na zmianę przez całą belkę. Do kompletu potrzeba belka LED , adaptery , zasilacz i opcjonalnie ściemniacz. ( Ten ściemniacz warto. Ma płynne rozjaśnianie i sciemnianie w 15min od 0-100% światła - czyli wschody i zachody - taka symulacja) 

Opublikowano

Aha czyli wywaliłeś dwie świetlówki a dałeś tylko jedną?gitara.gdzieś czytałem ze w tych obudowach nie działa jedna świetlówka sama bo muszą być dwie.

Opublikowano (edytowane)

Mam jedną ale zasilanie jest osobnym kablem z nowej belki LED .  Oryginalny kabel z Juwel  leży mi luzem za akwarium. Tak to świeci. ( Nie patrzcie na ilość ryb - nie wszystkie są moje - mam do oddania te młode dla szwagra) 

16034784585956206133580003035344.jpg

Edytowane przez Boos82
Opublikowano

Hmm, trochę się zgubiłem😀. Światło ładne to fakt, więc jeszcze raz: to jest efekt jednej świetlówki sera która zastąpiła dwie oryginalne juwela tak?ale zasilana jest innym źródłem energi-tego nie kumam skoro jest w obudowie juwela.