Skocz do zawartości

Przymiarka do 405l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdjęcie było robione na parapecie, słońca brak. Poniżej foto z tarasu bez zadaszenia.

Ja to widzę tak ;]

Na skali kolory idą we fiolet, moja próbka raczej w odcień czerwieni. Niestety zdjęcie nie oddaje koloru, jest on ciemniejszy ale na pewno nie odpowiada żadnemu ze skali. Mi przypomina to kolor rubinu.

Może glony? coś podpowiedzą zidentyfikowałem: okrzemki, krasnorosty, zielenice - kamienie obrastają, rośliny niestety też.

Zachowanie ryb : gdy zbliżam się do akwarium bez oświetlenia ryby zwykle wieją, po włączeniu oświetlenia zwykle podpływają po jedzonko (na razie są zawiedzione), boją się deszczownicy, obserwacja z 2m po prostu pływają.

Zgonów, pływania bokiem czy przy powierzchni brak, dodaję kilka zdjęć .

DSC07502.JPG

DSC07500.JPG

DSC07498.JPG

IMG_20201214_092026.jpg

DSC07497.JPG

Opublikowano

Dzisiejszy pomiar NH4 <0,05, No3 4, No2 0,4/0,6.

W baniaku od początku pływają:

Metriaclima estherae 6szt., Pseudotropheus acei 11szt., Labidochromis caeruleus 11szt.

Wczoraj do obsady dołączyły: Chindongo demasoni 8szt., Chindongo socolofi 6szt.

Temperatura w akwarium wzrosła do 25/26 stopni przez Aquael Turbo filter 2000 (nie używam grzałki), codziennie staram się odmulać dno, w soboty podmiana 20% wody.

Przy wczorajszej podmianie wyssałem też wierzchnią cześć piasku - zrobiła się taka jak by bardziej puszysta nie wiem przez glony czy bakterie.

Z akwarium wyleciały małe anubiasy, poniżej foto z aktualnym stanem.

IMG_20201220_153527.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Ilość kamieni (kryjówek) rzeczywiście nie za duża, ale mnie bardziej zastanawia to że w akwarium z obsadą po miesiącu od wpuszczeniu ryb dalej tak wysokie NO2 i tak niskie NO3? Wygląda jakby cykl azotowy się nie zamknoł  albo biologia całkowicie kuleje. Druga sprawa to co ty odmulasz codziennie? Albo tak strasznie przekarmiasz ryby albo sam nie wiem..., a może to po prostu ,,urok,, białego piasku... 

Opublikowano

Jadę tym najmniejszym wężykiem (wychodzi kilka litrów, 5 minut roboty), nie ma tego dużo ale robię to właśnie z uwagi na wysokie No2 żeby nie dokładać, no i widać na piasku ;]. Muszę pobawić się z ustawieniem wylotów by wymiatało syfek z przodu.

Co do karmienia kilka dni miały głodówkę, teraz daję 3x dziennie tyle ile zmieści się między dwa palce plus to co same skubią z kamieni.

No3 spadło może przez Hexpure, które wsadziłem tydzień temu i podmiana wczorajsza.

Opublikowano

No i chyba w końcu No2 spada i zaczyna wyglądać normalnie dzisiejszy pomiar:

NH4 <0,05

No2 0,3

No3 2-3

Niestety jest pierwszy poległy na placu boju - wczoraj po 4 dniach padł ślicznie wybarwiony demasoni, od początku było coś nie tak, cały czas siedział schowany w roślinach i nie podpływał do karmienia, mam nadzieję że z nowymi rybami nie przywlokłem jakiegoś choróbska :/. Wizualnie wszystko było z nim ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ostatni pomiar z dnia dzisiejszego, na szczęście czarne scenariusze się nie sprawdziły ;D

NH4 <0,05

No2 < 0,01

No3 2 - dziwnie niskie? - Hexpure wyjęty 2 tygodnie temu.

Edytowane przez Rafał80
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam po przerwie

Po tym jak padło stado Demasoni innych ofiar brak, między kamieniami widać potomstwo Acei. Dołożyłem kamieni, roślin brak ;].

W zamian Demasoni zamierzam dokupić Pseudotropheus johanni Gome WF.

Podmian wody nie robię (raz na 2-3 tygodnie 20l gdy zbieram muł), dzisiejszy pomiar: PH <7,4;   No2<0,05, NH4 <0,05, No3 między 30 a 60.

Moje spostrzeżenia:

- biały piasek nadal biały, ale dałem chyba za drobny zbyt łatwo wzbija się w wodę

- szkoda kasy na rośliny ;]

- kamienie nadal białe, gdy lekko się zazielenią komando helmetów wypełza do akcji

Akwarium w sumie bezobsługowe.

Jedyne co mnie drażni to muł, owszem mechanik cześć zbiera na gąbkę ale część wala się po podłożu.

Jak radzicie sobie z mulem?

Obecnie na wlot do biologa mam założoną gąbkę żeby w biologu nie grzebać. Czy będzie dobrym pomysłem zdjęcie gąbki żeby syfek się zasysał i dołożenie prefiltra przez biologiem?

Opublikowano
16 minut temu, Rafał80 napisał:

dzisiejszy pomiar: PH <7,4;   No2<0,05, NH4 <0,05, No3 między 30 a 60.

Trochę niskie ph jeżeli poniżej 7,4. Pytanie, czy jest stabilnie zawsze >7 ?

Test no2 jbl? Jeżeli tak, to powinien wskazywać <0,01.

17 minut temu, Rafał80 napisał:

Jak radzicie sobie z mulem?

Obecnie na wlot do biologa mam założoną gąbkę żeby w biologu nie grzebać. Czy będzie dobrym pomysłem zdjęcie gąbki żeby syfek się zasysał i dołożenie prefiltra przez biologiem?

Silna cyrkulacja wody, która skieruje zanieczyszczenia pod zasys filtra. Jeżeli zdejmiesz gąbkę z zasysu, a syfek nie będzie kierowany pod ten zasys, to nic Ci to nie da.

• Lubię to 1
Opublikowano
21 hours ago, Rafał80 said:

Podmian wody nie robię

A dlaczego? Może dla swojej wygody potrzebujesz kubełka z trzecim zaworem/spustem na spodzie?