Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie do tych bardziej doświadczonych z fotografowania, bo ja doświadczony jestem niekoniecznie :) Łagodnie mówiąc.

Cyfrówkę mam taką jak w temacie: canon a530. Zdaję sobie sprawę, że aparat nie lustrzanka i bardziej nadaje się do robienia portretów schabowym na imieninach. No cóż, ale jak się nie ma co się lubi, to się ma co się nie lubi :evil:

Przechodząc do sedna, czy ktoś pstrykał podobnym modelem zdionka akwarium, rybskom i wie, jak wycisnąć z niego ostatnie soki? Da się tym zrobić przyzwoite zdjęcie?

Zaczynam pomału rozkminiać ustawienia manualne błysk, kolory, iso, światło, choć bardziej na czuja niż kierując się konkretnymi przesłankami. Problem między innymi w tym, że przy iso 800 dobrze oświetla akwarium, ale pojawia się taki jakby śnieg (nazywa się to chyba ziarno). Przy niższych iso nie doświetla tak jakbym chciał. Próbowałem różnych kombinacji i choć pare przyzwoitych fotek mi wyszło, to jestem daleki od zadowolenia. Przy próbie strzelenia fotki rybie to już klapa totalna.

Jakieś rady? Wskazówki? Jakieś propozycje ustawień aparatu? Funkcje z których nie korzystam a powinienem? Dodatkowe doświetlenie?

Z chęcią popróbuje bo przyznam szczerze, spodobało mi się :twisted:

Opublikowano

Najczęściej robiłem na trybie manual, z lampą, w macro, iso 200, balans bieli auto, ogniskowa jaką tam chcesz i jechałem:)

Jednak ta maszayna cieżko miała z braniem ostrości dlatego czesto także ustawiałem makro na powiedzmy 10cm i ze statywu czekałem na okazje ze spuszczonym palcem...

Ogólnie jeśli o fotografowanie ryb sie rozchodzi to to było g*** nie aparat ale miałem o wiele starszy model i 2 mpix

Opublikowano

Statyw teraz na allegro jest tani jak barszcz... sam dawałem cos 22zł z wysokością do pracy 147cm i jest naprawde jak za ta kase rewelacyjny... lepszy mi nie potrzebny.

Jak chcesz tym aparatem pofocić cos fajnego i mało wydać to moze soczewki kup dodatkowe? bawiłem sie takim czymś na innej cyfrówce i efekt naprawde spoko jak na szkło za 50zł.

Opublikowano

muszę sie nieco doszkolić w tej materii, bo jak dotąd wystarczało mi, że robi zdionka z wakacji, imprez itd, ale skoro twierdzisz, że dodatkowy sprzęt nie jest taki drogi to muszę się troche rozejrzeć :) Chociaż myślę, że najlepiej by było po prostu nazbierać na lustrzankę. No, ale to ze dwa tysiaki trzeba wydać , żeby coś w miarę kupić.

Opublikowano

Miałem przyjemność robić zdjęcia soczewkami powiekszającymi z allegro za 50 złociszy.... smieszne pieniadze ale dość tak powiększa, a przy tym jakość też fajna. Napewno lepiej zrobi zdjęcia niż ten obiektyw w canonie. Pamietaj tylko ze musisz miec jeszcze pierścien do niej.

Ale ja fachura z fotografi zaden nie jestem także moge i brednie wygadywać;)

Opublikowano

Hm to czester jakbyś jeszcze w wolnej chwili zaproponował mi jakąś konkretną soczewkę plus ów pierścień. Nie chciałbym przepłacić za bubla, jak mi się to pare razy w życiu zdarzyło :) A, że zielony jestem to pewnie bubla bym wybrał. Także jakie konkretnie: soczewka i pierścień, też canon?

Bo statyw jak statyw na dobrą sprawę to taboret też się nieźle sprawia, choć mniej wygodny :wink: Ale to zawsze wybrać moge bez problemu.

Poza tym, dzięki za zainteresowanie sprawą, panie dzieju :D

Opublikowano

To i ja dorzucę kilka swoich uwag. Jak się już sam zorientowałeś problem polega głównie na braku światła (ISO 200 kontra wyższe + ziarno itd.) tak więc podstawowym problemem jest zwiększenie dostępnego światła.

Najtańszym i najprostszym na to sposobem jest zaopatrzenie się w żarówkę z fotocelą (koszt 50-60zł) jest to żarówka ze standardowym gwintem (bodajże E37) która wyzwalana jest lampą błyskową aparatu. Długi czas używałem takowej i poza tym że możesz zmniejszyć ISO i zwiększyć szybkość miogawki to jeszcze masz dużo lepiej doświetlony plan.

Ja wieszałem taką żarówkę nad akwarium, co prawda automatyka aparatu zgłupieje w takich warunkach więc korektę będziesz musiał ustawić manualnie ale to kwestia zrobienia kilku zdjęć i sprawdzenia o ile więcej jest światełka.

Statyw - rzecz niedoceniana ale na pewno warta zakupu tym bardziej że do lekkiego aparatu na pewno wystarczy taki najtańszy. Co do wszelkiej maści soczewek mam odmienne zdanie, silnie zniekształcają obraz i potrafią winietować - zwłaszcza te tańsze a o takich wszak mówimy.

Lepiej zrobić dobrą fotkę i skadrować co trzeba niż mieć ekstra powiększenie, zniekształcone i zwinietowane

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.