Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siema, podpowiedzcie proszę, czy jest sens robić mechanika z korpusów w ten sposób, aby równolegle w jednym korpusie był sznurek, a w drugim gąbka? Chciałbym żeby sznurek klarował wodę, a mam wrażenie, że gąbka nie zrobi tego tak dobrze. Bo rozumiem, że szeregowe połączenie korpusów najpierw gąbka później sznurek/watolina nie jest dobrym pomysłem?

Dzięki za podpowiedzi :)

Posted

Jest sens zrobienia w taki sposób aby woda przepływała przez korpus z gąbką a potem sznurkiem.
Takich zestawów powinieneś mieć co najmniej 2. W zależności od mocy pompy.

Pytanie tylko po co. Odpowiednia watolina i woda kryształ :)

• Like 2
Posted

Dokładnie tak jak@Bojar pisze mam zrobione u siebie od 3 lat i się dobrze sprawdza taka filtracja mechaniczna. Gąbki mam 45ppi a sznurki 50 mikro, praktycznie po trzech tygodniach sznurki są aż czarne od brudu na całej swojej głębokości i są wymieniane, gąbki czyszczę co tydzień, zbierają one tylko te najgrubsze zabrudzenia.

Wy-Tapatalkowane

• Like 3
Posted
2 godziny temu, Bojar napisał:

Jest sens zrobienia w taki sposób aby woda przepływała przez korpus z gąbką a potem sznurkiem.
Takich zestawów powinieneś mieć co najmniej 2. W zależności od mocy pompy.

Pytanie tylko po co. Odpowiednia watolina i woda kryształ :)

1 godzinę temu, darkon napisał:

Dokładnie tak jak@Bojar pisze mam zrobione u siebie od 3 lat i się dobrze sprawdza taka filtracja mechaniczna. Gąbki mam 45ppi a sznurki 50 mikro...

Pompa 5000h/l założenie jest takie, aby działała na 50% mocy. W takim razie polecacie zrobić 2x równolegle sama watolina, czy szeregowo gąbka + sznurek, czy 2x szeregowo gąbka + sznurek :D 

Posted (edited)

Jak duże będzie akwarium i z jaką obsadą?

Ja przy pompie ok 2500l mam równolegle 3 korpusy z watoliną i przy 500l mbuny jest ok.
Czyszczę do 2-3 tygodnie. Przy mniejszej ilości korpusów trzeba będzie czyścić częściej.

Edited by Bojar
  • Like 2
Posted

300L, 120cm długości. Tak więc dwa korpusy z watoliną równolegle i pompa na minimum? Jakiej watoliny używasz i w jaki sposób montujesz ją w korpusie?