Skocz do zawartości

Różowy kolor purigenu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy to normalne, że purigenu zmienił kolor na różowy? Regenerowałem go ACE 2 max 3razy. Do tej pory nie było problemu po jednym dniu moczenia z brudnego ciemnego koloru zmieniał kolor na biały. I był ok. Teraz jak go wyciągałem z filtra to miał kolor ciemny (brudny) i lekko różowy. Po wymoczeniu w ACE jest częściowo biały a częściowo różowy. 

Moje pytanie czy też tak mieliście?

Czy to oznacza że trzeba go wymienić? Dotyczy to 3 woreczków kupowanych w różnych odstępach czasu. Wszystkie woreczki są częściowo różowe, wyglądają podobnie.

Opublikowano

Nie wiem jak z purigenem ale mam to samo z purolite.
Po pewnym czasie zrobił się różowy i tak już zostało. Wydaje mi się, że nie ma to wpływu na działanie.

Regeneracja solą nie powoduje zmiany koloru na, biały mimo że herbatę puszcza.

• Lubię to 1
Opublikowano
Nie wiem jak z purigenem ale mam to samo z purolite.
Po pewnym czasie zrobił się różowy i tak już zostało. Wydaje mi się, że nie ma to wpływu na działanie.
Regeneracja solą nie powoduje zmiany koloru na, biały mimo że herbatę puszcza.
Mam dokładnie tak samo z purolite, też jest brudno różowy i regeneracja go nie wybiela. Natomiast gdy kiedyś używałem purigenu to zawsze po regeneracji był biały. Nasuwa się pytanie czy przypadkiem ktoś nieuczciwy nie sprzedał koledze purolite w cenie purigenu? Kupowałeś oryginalne opakowanie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wydaje mi się ,że to może być skutkiem  zbyt dużej ilości jakiegoś składnika w wodzie (?). Ja nie mam różowego purolite..ale taki kolor występuje u mnie na węzłach skarpet ( pończoch) w których jest purolite . Mało tego ..mam wannę akrylową na której też pojawia się taki kolor po 2-3 dniach gdy jest mokra  . Dlatego zawsze po użyciu wody wycierana jest do sucha. We Wrocławiu tego nie miałem..ale tutaj tak. Stąd taki mój domysł niekoniecznie słuszny , że może to być efektem nadmiaru jakiegoś składnika , pierwiastka występującego w wodzie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok, rozumiem. No nic potrzymam go jeszcze jeden dzień w chlorze,  później odstawie na 1,5 tyg do wypłukania chloru i włożę z powrotem.

Purigen kupowałem z rożnych źródeł zawsze w 100ml oryginalnym opakowaniu, w odstępie ok 7-8msc. I teraz wszystkie trzy torebki się zabarwiły w miarę tak samo na różowo. Być może rzeczywiście jakiś składnik w wodzie to spowodował.