Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki za ofertę greghor ale myślę, że jak będę na południu to kopsnę się do jakiegoś składu przy okazji. .. bywam średnio co 2-3 miechy na parę dni (hutnictwo!) no ale akurat jak trzeba to nic się nie szykuje (dostawcy teraz przyjeżdzają do nas - nad morze:)))

ps. a macie pomysł jaki kamlocik będzie pasował do tła z łupka kolorystycznie? zaczynam poważnie rozpatrywać wapień muszlowy - masa tego tu..wiem że obrośnie ale mimo wszystko..coś pod kolor bym chciał..może granit?

Opublikowano

spróbuj do łupka dopasować łupka w podobnej kolorystyce i tyle. Ale nie te cienkie połupane tafle, tylko solidne bryły. Ja mam takie u siebie i kamolce jak najbardziej mi pasują :)

Opublikowano

no zadecydowałem , postanowiłem postawić coś na wzór naszego Prezesa (tło łupek, skały - wapienie) - z tego co widziałem u Starego Kota na zdjęciach - po jakimś czasie i tak wszystko jest ładnie brunatno-zielone (prawda Prezesie?:)

nabyłem dziś 150 kg wapienia, 1,5 h walczyłem z nim w myjni no i mam.. mam też problem - jak wkładacie takie głazy do akwa? największy u mnie to jakieś 40 - 45 kg. Braciszek już wie, że będzie pomagał ale jakoś nie widzę nas z tym w rękach.. pasy? wózek widłowy ?

Opublikowano

Ja kamienie płukałem Karcherem a potem prosto do akwarium, woda była czysta (mam dość mocnego karchera jak kiedyś myłem golfa to lakier schodził.....)

Opublikowano

Z ta lawa to przesadzacie, ja mialem w zbiorniku i ani nie syfila, ani nie ranila ryb , ani sie nei kruszyla (moze mialem jakas super lawe??:D) IMO bzdura i przekoloryzowane fantazje posiadaczy law:D

Co do przygotowania piachu.skal - "karczer" powinien zalatwic sprawe (bynajmniej kamlotow), nie mniej jednak wazna sprawa jest miejsce , z ktorego wywlokles podloze/skaly.

Bo mimo, ze Malawi nikt nie wygotowal a syf z pol rolinkow spada do wody (nawiasem mowiac, w takich krajach nawożenie spektakularnymi nawozami to utopia, chyba,ze myslicie tu o kupie antylop , badz temu podobnych :D) - to ja Naszej czystej przyrodzie nie ufam i od czasu do czasu, zbiera mi sie na wyparzenie/wygotowanie nowo przyniesionych dekoracji (ale dlugie zdanie napisalem :o)

Wracajac do meritum, ja jednak ide za tlumem, skandujac : " Serpentynit, serpen..." Czym zwyklejsze tym lepsze!

Opublikowano

tak Sabotage, ale upolowanie serpentynitu u nas (tj w 3city) graniczy z cudem..chyba że Ty wykupiłeś cały na kartuskiej?:)

mam wapienia z jury krak-częstochowskiej.. no przed wrzuceniem do akwa zaleję z raz wrzątkiem;)..ale na oko to kamień z kamieniołomu a nie z pola (chyba że do składów kamienia wydłubują rolnikom spod pługa..)