KUBSON Opublikowano 10 Września 2020 #1 Opublikowano 10 Września 2020 Zbiornik 120x40x45. Wybrałem kilka gatunków które bym chętnie widział w tym szkiełku, domyślam się że raczej dwa gatunki choć trzy było by fajnie. Ale czy trzy to już nie przegięcie? Prosiłbym was o przykładowe dobory obsady z listy 8 gatunków. LABIDOCHROMIS CHISUMULAE CHISUMULU LABIDOCHROMIS MBAMBA LABIDOCHROMIS PERLMUTT METRIACLIMA ESTHERAE MINOS REEF METRIACLIMA KINGSIZEI LUPINGU PSEUDOTROPHEUS ELONGATUS MPANGA CHINDONGO DEMASONI PSEUDOTROPHEUS CYANEORHABDOS MAINGANO
matejk Opublikowano 13 Września 2020 #3 Opublikowano 13 Września 2020 Patrząc na to że jest to tylko 216 L - kamienie ,piach i osprzęt Proponuję 1 max 2 gatunki , przy tej pierwszej opcji wielosamcowo ale jakiegoś małego gatunku . Proponuję w ten sposób: -Saulosi + M.Cyaneorhabdos -Saulosi - Wielosamcowo -Ps. Interruptus - wielosamcowo -Ps. Johanni Jeśli chodzi o gatunki ,które wymieniłeś to ewentualnie proponuję tak: Labidochromis chisumulae + Ps. Johanni/Ps.Interruptus z nastawieniem nad urozmaiconą dietę Labidochromis Mbamba + Ps.Johanni Labidochromis Perlmutt+ Ps.Johanni/Ps.Interruptus/Ps.Cyaneorhabdos/Ch.Saulosi Ps. Elongatus Mphanga+Labidoch Mbamba/Ps.Cyaneorhabdos Myślę że wybierzesz coś dla siebie
KUBSON Opublikowano 14 Września 2020 Autor #4 Opublikowano 14 Września 2020 Jednak będzie 240l 120x40x50. Choć wydaje mi się że to wiele nie zmieni.
Nemo 77 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 #5 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Witam. Pomału myślę nad obsadą do akwarium o wymiarach jak u założyciela tematu 120x40x45. Co byście doradzili do Chindongo Saulosi? Osobiście zastanawiam się nad Metriaclima Estherae Minos lub ewentualnie Id.Sprengerae Zostać przy dwóch gatunkach czy dodać Maingano? Obsada 3x 1+3 czy 2x 1+4?
piotriola Opublikowano 31 Sierpnia 2021 #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Nemo 77 napisał: Witam. Pomału myślę nad obsadą do akwarium o wymiarach jak u założyciela tematu 120x40x45. Co byście doradzili do Chindongo Saulosi? Osobiście zastanawiam się nad Metriaclima Estherae Minos lub ewentualnie Id.Sprengerae Zostać przy dwóch gatunkach czy dodać Maingano? Obsada 3x 1+3 czy 2x 1+4? Witaj , do takiego akwarium przyjęto kiedyś jedną rybę na 25 litrów wody. To trochę ponad 200 l, idealnie będzie 1+3 , 1+3. Teoretycznie trzy gatunki może dadzą radę, musisz zmienić zestawienie np na 1+2,1+2,1+2. Dobór trzech gatunków musi być dobrany z małych ryb, aby razem dorastały i przyzwyczajały się do siebie.Nawet takie zabiegi nie gwarantują powodzenia w dobieraniu obsady. Osobiście wybrał bym dwa gatunki, problem z tymi rybami nie jest gdy mają trzy centymetry pojawia się gdy zaczynają dorastać. Do Ch. saulosi dodał bym M aurore,taki mój typ. powodzenia
pulpet Opublikowano 31 Sierpnia 2021 #7 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Ja bym trzy gatunki odpuścił. Saulosi w układzie 1+3 dla mnie ryzykowne. Samice między sobą lubią się tłuc, a samiec je zamęczy. W większych grupach jest spokojniej. Zrobiłbym same Saulosi 2 +8 i nie brał do głowy że oklepane i wszyscy mają. Wszyscy mają bo piękne i jeden gatunek, ale kolorowo i różnorodnie. Tylko dobrych jakościowo osobników poszukaj. Albo Saulosi i Rdzawe w układach 1+5 tak w założeniu, bo potem i tak się samo jakoś poukłada. Zawsze możesz dołożyć albo zredukować na podstawie własnych odczuć i obserwacji.
Nemo 77 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 #8 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Rozmawiałem z Markiem z FishMagic ( u niego zakupię) i będzie Saulosi ,Rdzawe....Maingano do przemyślenia Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez Nemo 77 1
KUBSON Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor #9 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Ja mam Metriaclima Estherae Minos Reef i Maingano w układach 1/4 i mi się to sprawdza. Początkowo jak dorastały to samce awanturę kręciły ale jak zostało po sztuce to jest elegancko.
matejk Opublikowano 31 Sierpnia 2021 #10 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 @KUBSON a w jakim litrażu te gatunki?
Rekomendowane odpowiedzi