Skocz do zawartości

Klarowanie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Właśnie pod tymi kamieniami jest ze 4-5 dużych grot, jak pytałem wcześniej to dowiedziałem się, żeby dodać więcej kamieni :D już sam nie wiem. Było tak ułożone na początku jak na zdj niżej. Jeśli mam zmieniać to przy rybkach? Nie dostaną zawału jak będę im tam mącił?

00AAC7F5-3EF3-4487-B912-7E9AA7EB7E00.thumb.jpeg.a1696c745f2b9ff3ecf8f791d0147f4a.jpeg2FAD8CAB-B2B2-4020-ABF7-8527416CEDBF.thumb.jpeg.f26a1fb612e51bda43aefcda70ceec59.jpeg

Edytowane przez piotr_k
Opublikowano

Tak jak kolega @Bartek_De napisał skimmerek sobie z tym spokojnie poradzi jak nie ehheim to tańszy aquanova sam używam i polecam kilka godzin pracy i po filmie ani śladu , druga sprawa póki ryby małe to takie skupisko kamieni jest dla nich dobre aczkolwiek pyszczaki rosną szybko i warto zmienić aranżację tak jak pisał  @eljot, unikniesz gromadzenia się odchodów pomiędzy skałami , dzięki czemu będziesz lepiej kontrolował parametry wody. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, matejk napisał:

Tak jak kolega @Bartek_De napisał skimmerek sobie z tym spokojnie poradzi jak nie ehheim to tańszy aquanova sam używam i polecam kilka godzin pracy i po filmie ani śladu , druga sprawa póki ryby małe to takie skupisko kamieni jest dla nich dobre aczkolwiek pyszczaki rosną szybko i warto zmienić aranżację tak jak pisał  @eljot, unikniesz gromadzenia się odchodów pomiędzy skałami , dzięki czemu będziesz lepiej kontrolował parametry wody. 

No dobrze, to taka jak wyżej wrzuciłem na zdj, tj. taka jak na samym początku była będzie ok? 

Opublikowano (edytowane)

Dodawanie dużych ilości małych kamieni to IMHO bezsens, zajmują tylko miejsce dla ryb, sprawiają problemy z ustawieniem cyrkulacji i ilością pojawiającego się narybku. Jak ktoś ci napisze dorzuć kamieni i nic więcej to ignoruj takie wpisy, bo skąd masz jako początkujący wiedzieć jak to zrobić aby miało sens.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, eljot napisał:

Dodawanie dużych ilości małych kamieni to IMHO bezsens, zajmują tylko miejsce dla ryb, sprawiają problemy z ustawieniem cyrkulacji i ilością pojawiającego się narybku. Jak ktoś ci napisze dorzuć kamieni i nic więcej to ignoruj takie wpisy, bo skąd masz jako początkujący wiedzieć jak to zrobić aby miało sens.

Dzięki za info, taka aranżacja jak wyżej dodałem będzie ok? Bo teraz kamienie opierają się o tylną szybę i faktycznie cyrkulacja bierze w łeb. Normalnie przy rybkach tam grzebać? Nie padną ze stresu? 

Opublikowano (edytowane)

Ustawienie kamieni to swoją drogą i koledzy mają z tym rację, ale to nadal nie jest przyczyną Twojego problemu.

Farfocle które pływają w wodzie to prawdopodobnie odrywające się części filmu bakteryjnego który na zdjęciu aż bije po oczach. Falownik przestawileś na drugą szybę i to dobrze, ale...

20200907_145324.thumb.jpg.93ccc90e1b78cee38b81aed7a6f68063.jpg

masz to ustawione tak że nie rusza taflą wody, tylko prąd wody leci jakoś przez środek wysokości zbiornika (strzałka czerwona). Jak ustawisz tak jak na strzałce zielonej to nie będziesz potrzebować żadnego skimmera - woda ma się mocno ruszać i wtedy zapomnisz o filmie bakteryjnym i odrywających się od niego drobinkach.

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 3