Skocz do zawartości

Klarowanie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Wpuściliśmy rybki dzisiaj, generalnie jak dojrzewało akwa to były dwa kiryski, cały czas działał falowanik 1000L/h z Aquael i woda była krystaliczna. Dzisiaj po wpuszczeniu rybek cały dzień już od rana w wodzie jest dość dużo jakichś paproszków, wygląda to jak kurz w powietrzu pod światło. Problem w tym, że to nic, a nic nie chce się wyklarować. W akta działa Oase Biomaster 350 i cyrkulator, nie mam wewnątrz mechanicznego filtra. Czy może falownik powinien się załączać np raz dziennie na godzinę tylko?

Poza tym przejmować się filmem bakteryjnym na powierzchni wody? Też widać na zdjęciu jak to wygląda.

9E405747-2596-413C-9BD6-4956AC5E154C.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o film bakteryjny, to ustaw ten falownik tak żeby ruszał taflą wody - pozbędziesz się filmu + natlenisz dobrze wodę.

Teoretycznie w tak mały litrarzu Twój filtr powinien sobie poradzić z tymi drobinkami. Może to właśnie kwestia ustawienia cyrkulacji tak żeby te drobinki trafiały pod zasys.. Pamiętaj jednak że podane przez producenta 1100l/h nie oddaje rzeczywistości i filtr zapchany mediami ma przepływ dużo mniejszy (musiał byś to sprawdzić), może być tak że będziesz potrzebował mechanika.. Ale jak pisałem, popróbuj z ustawieniem cyrkulacji..

W obecnym ustawieniu falownik dmucha prosto w stronę zasysu, tak nie ma opcji żeby coś zassało. Przełóż falownik na lewą stronę i skieruj na środek tylnej szyby (nie zapominając żeby ruszał taflą wody). W ten sposób woda zatoczy krąg i przy zasysie będzie płynęła najwolniej przez co nieczystości będą fajnie zasysane.

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 1
Opublikowano

Karol @Mróz  moim zdaniem film bakteryjny u kolegi tworzą oczywiście bakterie, ale w głównej mierze składa się on właśnie z tych drobinek, które pod wpływem wylotu z filtra lub falownika mieszają się z wodą (tworząc wrażenie kurzu w wodzie) unoszą się ku powierzchni, formują ""kożuch" po czym znów są porywane... i tak w kółko.

Tu może pomóc mały skimmerek, polecam ten https://allegro.pl/oferta/eheim-skim-350-skimmer-filtr-powierzchniowy-7842200827

Tak jak napisał @Mróz ustaw falownik tak żeby poruszał taflą wody, wtedy dobrze ją natleni. I jeśli chcesz mieć prawidłową cyrkulację to przenieś falownik na lewą ścianę akwarium.

• Lubię to 2
Opublikowano
32 minuty temu, Mróz napisał:

W obecnym ustawieniu falownik dmucha prosto w stronę zasysu, tak nie ma opcji żeby coś zassało. Przełóż falownik na lewą stronę

Czytasz w moich myślach;) Edytowałeś swój post kiedy ja pisałem swoją odpowiedź:P

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra, poddaje się. To nie działa. Próbowałem w piątek do soboty do wieczora wylot filtra z lewej strony skierowany w prawo i na prawej szybie falownik skierowany na przednią szybę, nic. Od soboty mam jak na zdjęciu falownik skierowany na tylną szybę razem z wylotem w tym samym kierunku i dalej nic. Wciąż pływają w środku farfocle jakieś. Czy mam kupić filtr wewnętrzny? Jeśli tak to jaki? Jeśli będzie filtr to zostawić falownik? Ruch wody nie będzie zbyt intensywny? Jak to rozstawić w akwarium? Zasys i wylot filtra musza być z lewej

Ogólnie parametry wody super, czystość wody też, unosi się w niej jakby kurz. Zbiornik ma 125L więc nie wiem, dlaczego nie chce się wyklarować ta woda. Przed wpuszczeniem rybek były tam dwa kiryski i wtedy woda była przez miesiąc klarowna bez problemów

19267049-CB95-4A6F-ACA7-AAC4B0D5F2C3.thumb.jpeg.037deae0151e2106a4d5a45d0e4590a1.jpeg22F51431-B5EF-4771-9692-70C8BE81EA1F.thumb.jpeg.f42ffb0cbeffdc287c6ff0d8306e0541.jpegD42EC03A-9211-4AEE-9D5B-9D489CDF5A42.thumb.jpeg.a7498d51de09327c80d17c11b76be119.jpeg

Edytowane przez piotr_k
Opublikowano

Zmień aranżację, wywal wiekszość tych mniejszych kamieni, zwłaszcza te poupychane między duże. Dzięki temu "przewietrzysz" aranż (bo teraz wygląda jak usypana kupa kamieni na skraju pola ;) ), cyrkulacja powinna się poprawić a i co najważniejsze zyskasz fajne duże groty a nie izolatki dla narybku ;).

• Lubię to 2