Skocz do zawartości

Koszty energii -około 1000l -????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę do konkrety . Wiem, że koszty utrzymania będą różne , ale na pewno uśrednione ( koszty miesięczne ) 

Proszę o wypowiedz osób które posiadają zbiornik w podobnym litrażu . 

Temat dla mnie ważny , albo idę w 1000l od nowego roku , albo „niestety” uciekam w morszczyznę 500l .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

I właśnie o to chodzi 🙂 

500l morszczyzny to koszt miesięczny około 500zł . Nie ujmując Malawi , ale morszczyzna jest piękna ......

Malawi jest śliczne :-), ale zbiornik długości między 240 a 280 cm  zrobi MEGA wrażenie 🙂 

W Malawi koszty samego oświetlenia ( tu nawet nie wiem czy warto liczyć bo to szczątkowe ilości ) , ale ogrzanie 1000l ,oraz  cała filtracja może zrobić swoje .

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)

Ja mam 500 litrów, to prąd kosztuje mnie ok 40 zł, a mam mocną pompę, 9 000 l/h, więc 10x taniej niż morskie. Jedzenie 50 zł na 2 miesiące dla dorosłych ryb. Grzałki nie włączałem od ponad roku.

Morskie, to 500 zł/500l, ale chyba sam prąd. Policz 1W/L przez 12h światła, pompa, chłodzenie, dolewka, pompy dozujące, filtr przewijany (rollermat). Dodaj do tego wodę, 200 litrów na miesiąc podmiany wody, po 1 zł/L, chyba że na DSR, to wtedy wcale nie taniej. Plus jedzenie dla ryb - głównie mrożonki, pewnie wyjdzie z 10x tyle, co suche. Plus wszystkie odczynniki, cała chemia, kupno sprzętu, kupno życia.

Do tego ciągłe grzebanie w zbiorniku, testowanie, zarwane wakacje, bo nikt nie będzie potrafił się tym zająć pod nieobecność, a nie zostawisz byle komu. Plus skoki parametrów, Aiptazje, Valonie. Do tego wielka beczka w salonie, żeby mieć gdzie RO trzymać lub przygotowywać solankę do podmiany.

Nie ma co porównywać.

Albo masz po taniości niemal bezobsługowe Malawi, gdzie tylko karmisz i podmieniasz wodę, a światło masz jakie chcesz, albo mega drogo morszczaka, przy którym włosy stracisz i masz cały dzień niebiesko w pokoju, czy tego chcesz, czy nie, ale jest bardzo piękny. 2 różne światy. Kwestia portfela, zapału, chęci i gustu.

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 5
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No to chyba sprawa robi się klarowna . 

Czekam do nowego roku i myśle ze na przełomie wiosna / lato ruszam z projektem 1000l 🙂

Będę rozważał nad rozmiarami 280x60x60 lub 240x70x60( dł/szer/wys) 

No chyba, że zaszaleje nad 280x70x60 

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Witaj, posiadam od jakiegoś czasu 1400L.  Pompa pracuje na minimum zabiera 10w/h  Oświetlenie kwestia gustu u mnie jest ok 100w. Grzałka wyłączona  jest to cała elektryka w moim zbiorniku kalkulacja prosta. Jedzenie dla ryb sprawa indywidualna jeden karmi tanimi pokarmami drugi zainwestuje a ryby mu oddadzą pięknem :)

Morskie także piękne lecz sądzę że koszta będą zupełnie inne.. Biorąc pod uwagę samo oświetlenie.

Opublikowano
W dniu 31.08.2020 o 11:58, edzzio napisał:

Jedzenie dla ryb sprawa indywidualna jeden karmi tanimi pokarmami drugi zainwestuje a ryby mu oddadzą pięknem :)

Jak przedobrzysz, to też lipa. W morskim ciągle mrożonki lub własna hodowla, w Malawi raczej codziennie nie podajesz mrożonek, bo się ryby roztyją. Ja jako przykład dawałem cenę granulek NatureFood, o którym nikt nie powie, że jest tani lub słaby.

W dniu 31.08.2020 o 11:21, mazilo napisał:

Będę rozważał nad rozmiarami 280x60x60 lub 240x70x60( dł/szer/wys) 

No chyba, że zaszaleje nad 280x70x60 

Bierz największe, jakie się zmieści. Skoro wchodzi 280x70x60, to łąduj takie, na pewno nie pożałujesz.

• Lubię to 2