Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów, 

Spróbowałem zaszaleć z roślinami w zbiorniku 120x60x50, i oto efekty, oceńcie sami:

2026590876_IMG_20200827_033549104770.thumb.jpg.d5df9fa0bdf0b2c0bb8e2d1d35048789.jpg

Póki co jestem zadowolony z efektów, obecnie mija drugi miesiąc z roślinami więc za dużo nie będę pisał, od tygodnia stosuje 4 płyny po 30ml dziennie każdy:

1340052944_IMG_20200818_171934107271.thumb.jpg.81d1fed549c8f47baca8be45ab09afc3.jpg

Postaram się co jakiś czas informować co i jak. 

Pozdrawiam.

• Lubię to 1
  • Smutny 1
Opublikowano
4 godziny temu, Turin napisał:

4 płyny po 30ml dziennie

Skąd takie dawkowanie? I po co? Po co to najważniejsze pytanie. Walczysz z glonami i sinicami? Wiesz, że Carbo rozwali Ci biologię w zbiorniku ( nie mówiąc o tym, że lejesz go 2 do 3 razy za dużo - w stosunku do ilości roślin i pojemności zbiornika)? Profito to skoncentrowany nawóz, dzienne stosowanie to 1,5 ml na 100 l wody. Czyli, przyjmując że masz 350 litrów wody netto ( masz mniej) to powinieneś lać tego około 5 ml - skąd 30? 

Anubiasom, za nawożenie, zupełnie wystarczy to co oddają do zbiornika ryby. 

Zamiast lać niepotrzebną chemię, może dorzuć rybom trochę kamieni. Będą Ci za to wdzięczne.

• Lubię to 2
Opublikowano

Nasze Malawi zaczyna się robić rosliniakem, tak jak kolega pisał wyżej dołuż trochę kamieni lepiej to wygląda niż te rośliny. Te dodatki do roślin nie używaj wcale bo namieszasz w biologi i parametrach wody.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

A mi się to nawet podoba. Gustownie ułożone. Ryby będą rosły, to sam zobaczysz, czego im więcej lub mniej potrzeba.

Jedynie z tymi płynami bym się zastanowił, czy naprawdę potrzebne. Węgiel na przykład obniża Ph, co w Malawi nie jest korzystne.

Pozostałe mogą też być zbędne, zwłaszcza jak ryby podrosną i będą dawać dużo nawozu od siebie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Falcowski napisał:

Węgiel na przykład obniża Ph,

Carbo ( kolega ma Carbo Easy ) zawiera w swoim składzie aldehyd glutarowy ,  który jest silną trucizną. Przy takiej nikłej ilości roślin i takim dawkowaniu możesz z czasem uśmiercić swoje ryby. Gdzieś niedawno ktoś miał taki problem na forum i własnie węgiel w płynie plus przedawkowanie było przyczyną padnięcia ryb. On chyba na tym węglu chciał "podgonić" zielone glony. Sprawdź skład  jaki ma Carbo Easy. Czy też ma aldehyd.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano

Dzięki za rady!

Przestałem wlewać cokolwiek, dołożyłem skał, lampę dałem wyżej, żeby słabiej swieciła na glony (mam nadzieję), rośliny i malawi to chyba nie jest taka prosta sprawa, ale próbuje dalej! :)

718429013_IMG_20200830_223425117582.thumb.jpg.383c959a7b1cce6665132edcfe7910f2.jpg

Jeżeli ktoś może mi polecić co wlewać i ile to był bym wdzięczny.

Pozdrawiam. 

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...