Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, cieszę się, że Was znalazłam. Przymierzam się do założenia zbiornika dla pyszczaków. Mam póki co trzy baniaczki w domu, więc pyszczakowy będzie pewnie już ostatnim, bo w przeciwnym wypadku chłop mnie z domu wyrzuci :D

Póki co zbieram info na temat tego, jakie kokretnie pysie chciałabym mieć i wychodzi na to, że na pewno mbuna - i chyba zacznę od 1-2 gatunków - raczej będzie to saulosi (pewnie najczęstszy wybór początkujących malawistów), myślę też nad dodaniem odmiany coral (to te bardziej pomarańczowe, zgadza się?). Zbiornik będzie pewnie 240l, marzę o większym, ale mieszkam w wynamowanym mieszkaniu i kiedyś w końcu czekać mnie będzie przeprowadzka z tymi czterema baniakami... ;)

Jestem na etapie poszukiwania akwarium i wyposażenia. Rybki z tego co widzę są dostępne bez problemu w sklepach, ale gdyby ktoś z warszawskich forumowiczów miał swoje zdrowe pyszczaki na sprzedaż, to chętnię nabędę jak już przyjdzie czas :) btw - czy pyszczaki pozyskuje się jeszcze z natury? Zaskoczyła mnie informacja, że są pod ochroną (a mimo to się je odławiało i może jeszcze odławia), co przy ich zdolnościach reprodukcyjnych w niewoli bardzo dziwi...

Pozdrawiam serdecznie :)

Edytowane przez Taau
Opublikowano (edytowane)

Tu masz kolega sprzedaję z twoich okolic ,tylko lepiej zaczynać od młodych rybek jest większa frajda i doświadczenie się łapie  z obserwacji .

Saulosi Coral daj sobie spokój to stuczny twór człowieka nie są u nasz mile widziane w akwarium ,sam ich kiedyś miałem.

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
Opublikowano

Dzięki, Maingano niczego sobie, myślałam o nich - ale w tym przypadku chodzi o czas, a ja nawet jeszcze nie mam zbiornika :(

Opublikowano

Czemu zamiast? Saulosi to kiepski wybór jednak? 

Co do rdzawych, to mi się nie bardzo podobają :( wymarzyło mi się mieć trzy intensywne kolory - niebieski, żółty i pomarańczowy. A rdzawe takie cieniowane ;)

No i mam już akwa, właśnie kupiłam - stanęło na 200l. Teraz się zacznie...

Opublikowano
Godzinę temu, Taau napisał:

Saulosi to kiepski wybór jednak? 

Ciężko znaleźć dobre gatunkowo i musisz to wziąć pod uwagę abyś nie był nimi zawiedziony .  A wynika to stąd , że od lat są bardzo popularne u nas  a to wiąże się z ich degradacją genetyczną. Co nie oznacza ,że nie znajdziesz dobrych jakościowo. Ale jest po prostu trudno.

• Lubię to 1