Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Jam masz akwa biotopwe  to masz już odpowiedź.

no nie mam [ obecnie ] ale zaraz bede mial za szybko czytam :) i przeczytalem zbiorniki a nie zbrojniki :) 

Opublikowano
13 godzin temu, szary011 napisał:

a dlaczego nie pasują  ??

Pysie wydłubią im oczy, poobgryzają, a te będą siedziały cały zcas ukryte pod skałami w obawie przed śmiercią i będą głodowały.

Zbrojniki to też ryby i też trzeba karmić, nie żywią się glonami.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 minut temu, Falcowski napisał:

Pysie wydłubią im oczy, poobgryzają, a te będą siedziały cały zcas ukryte pod skałami w obawie przed śmiercią i będą głodowały.

Zbrojniki to też ryby i też trzeba karmić, nie żywią się glonami.

Masz jakieś doświadczenia w tym temacie? Ja nie mam, ale wydaję mi się, że zbrojniki to dosyć pancerne ryby i raczej nic im nie będzie groziło ze strony pyszczaków.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Falcowski napisał:

Nie przesadzaj. Miełem je z mbuną i z non mbuną przez lata i doskonale sobie radziły. W Ameryce Południowej też są pielęgnice i też są agresywne, często agresywniejsze od pyszczaków. 

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Przeżyć przeżyją, oczu nie stracą, ale w związku chęcią zapewnienia tym rybom jak najlepszych warunków do życia, nie łączył bym tych ryb. Nie zapewnimy optymalnych parametrów wody w przypadku obu gatunków.

Opublikowano
59 minut temu, darianus napisał:

Masz jakieś doświadczenia w tym temacie? Ja nie mam, ale wydaję mi się, że zbrojniki to dosyć pancerne ryby i raczej nic im nie będzie groziło ze strony pyszczaków.

Miałem 4 zbrojniki w moim zbiorniku. 2 zagryzione, 1 odłowiony stosunkowo szybko, 1 odłowiony przy renowacji w stanie masakrycznym. Padł tydzień później.

Wszystkie cały czas pochowane w skałach i co łeb wystawiły, to zaraz musiały znów uciekać.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, yaro napisał:

Przeżyć przeżyją, oczu nie stracą, ale w związku chęcią zapewnienia tym rybom jak najlepszych warunków do życia, nie łączył bym tych ryb. Nie zapewnimy optymalnych parametrów wody w przypadku obu gatunków.

Nie zachęcam nikogo do chowania ich z pyszczakami, ale taki horror z wydłubywaniem oczu, to przesada. Może się zdarzyć, pyszczaki też tracą oczy, też są podgryzane, ale nie można tego uogulniać. Parametry wody, to inna kwestia. 

Edytowane przez pozner