Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ryb na pewno nie masz przekarmionych, nawet są chude, troszkę niedożywione, lekko bym je podpasł.

Akwarium wygląda w porządku, ja bynajmniej nic niepokojącego tam nie widzę.

A kiedy wpuściłeś/kupiłeś socolofi i trewki? Może były nowe i crabro faktycznie je zaatakowały albo miały już jakąś chorobę...Albo magungi jako największe wytłukły młode a crabro jako lubiące mięso je zjadły...

A pokarmy to masz same granulaty? Ryby czasami chorują od granulatów co było nie raz już opisywane na forum. Może więcej karm pokarmami w płatkach...

Co do obsady to na razie najlepiej zostaw tak jak jest, niech ryby rosną. A jak crabro i trewki urosną do 15,16 cm to akwarium zrobi się wizualnie małe.

Opublikowano

Msobo zostały mi ze starego akwarium 180l. To było moje pierwsze akwarium z kilkoma błędami dlatego zapewne niedawno dostały bloat.

Pozostałe rybki czyli crabro, kulfony i socolofi zostały zakupione już do 480l  trzy miesiące temu z Tan-Mal.

Płatki odrzuciłem bo strasznie brudzą wodę. Zanim to zrobiłem naczytałem się wiele o granulatach. Wnioski są zawsze takie same żeby nie dawać granulatów zbyt dużych i najlepiej takich co nie pęcznieją (jak pęcznieją to moczyć). Innych przeciwwskazań nie ma. Używane przeze mnie granulaty są drobne i nie pęcznieją więc raczej nie stanowią problemu.

• Lubię to 1
Opublikowano

A ja myślę, że to jest suma kilku niefortunnych zdarzeń. Wcześniej leczyles ryby więc naruszyles biologię, później umyles jeden z filtrów, a w mechaniku tez są bakterie, tym bardziej że masz to na jednej pompie(?) więc najpierw mechanik potem biolog i być może w biologu się jeszcze nie odbudowały bakterie. Potem mama karmiła większą niż zawsze porcją i część pokarmu się rozkładalo. Przez te kilka zdarzeń wzrosło no2 i padła najsłabsza ryba, ktora znów wzmocniła cały efekt i poszło lawinowo.

• Lubię to 2
Opublikowano
7 godzin temu, bojack napisał:

A ja myślę, że to jest suma kilku niefortunnych zdarzeń. Wcześniej leczyles ryby więc naruszyles biologię, później umyles jeden z filtrów, a w mechaniku tez są bakterie, tym bardziej że masz to na jednej pompie(?) więc najpierw mechanik potem biolog i być może w biologu się jeszcze nie odbudowały bakterie. Potem mama karmiła większą niż zawsze porcją i część pokarmu się rozkładalo. Przez te kilka zdarzeń wzrosło no2 i padła najsłabsza ryba, ktora znów wzmocniła cały efekt i poszło lawinowo.

Przeczytałem inne tematy kolegi, i jestem tego samego zdania, co Ty. 

Wszystko się skumulowało, i trach 😔 

• Lubię to 1