Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko jeszcze mam odnosnie absorbera NO3 Purolite a520e.

Mam zamiar kupić 1l 2x 0,5 . Czy moge zostawić żywice w filtrze zew. na stałem bez obawy zbicia NO3 do 0  ? wiem , ze się regeneruje co kilka tyg. 

czytalem wlasnie temat 

i przyznam się , ze mam mieszane uczucia czy moge zostawic purolite na stale. 

Rozwiejcie moje obawy proszę.

Opublikowano
2 minuty temu, MarcinM3 napisał:

Czy moge zostawić żywice w filtrze zew. na stałem bez obawy zbicia NO3 do 0  ?

Będzie działała do momentu aż się nie "zapcha". Czy w tym czasie nie zbije No3 do zera? Tego nie wiem, ale może tak się zdarzyć. Jeśli zostawisz na stałe bez regeneracji to po prostu w pewnym momencie przestanie absorbować azotany.

• Lubię to 2
Opublikowano

Rozumujesz błędnie.  Włożenie  purolite nie spowoduje zbicia NO3 raz na zawsze. Ono usuwa przyczynę  a nie skutek. Czyli po zbiciu ponownie zaczną  się  przyrosty  a przyczyną  będą  ryby (odchody w zależności  od ilości ryb). Pisałem wcześniej...włóż  najpierw 0.5 litra purolite i obserwuj NO3. Będzie  mało  to dołóż..jak zbije  do np. do 5 to zostaw. Jak zbije niewiele to dołóż.  Wątpię  aby 0.5 litra zbiło  do 1 .Zacznij od pół  litra  purolite

• Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 12.08.2020 o 09:50, Bartek_De napisał:

Jeśli zostawisz na stałe bez regeneracji to po prostu w pewnym momencie przestanie absorbować azotany.

Jak i również oddawać azotany z powrotem do wody.

@MarcinM3 zbyt niepotrzebnie się martwisz . Gdy poziom NO3 nie przekroczy 30mg/l  to nie powód do obaw. Po prostu rób cotygodniowe systematyczne podmiany wody w ilości 1/3 słupa wody i będzie ok. Podmiany wody do rzecz święta i żadne Purigeny , Purolite itp. tego nie zastąpią. 

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Ja NO3 mam od dłuższego czasu ponad 30 i nie martwię się tym wcale :) ,tak jak koledzy pisali podmieniaj wodę i będzie dobrze.

Ryby u mnie są zdrowe i nić nie dzieje ,nie którzy mają obsesje na punkcie parametrów wody na forum .

W jeziorze Malawi parametry tez nie są idealne i ryby żyją . 

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
  • Lubię to 5
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dzieki Panowie :)

Żywica już kupiona 2x 0,5l czekam na dostawe. Jak Andrzej napisal dam 0,5l na poczatek i zrobie testy po 1dniu.

Co do podmian niestety u mnie to wyglada tak , że trzymam wode w wiadrze przez 48h co jest meczace.

Kupilem już wszystko co potrzeba i bede składać ustrojstwo do podmian :) co zdecydowanie przyspieszy podmiany i nie beda one tak uciążliwe.

Generalnie u mnie nawet bez podmian no3 nie przekracza 30 nie wiem jak to możliwe . Mam test SERA.

• Lubię to 1
Opublikowano

Generalnie u mnie nawet bez podmian no3 nie przekracza 30 nie wiem jak to możliwe . Mam test SERA.

A masz jakieś rośliny w akwarium, albo może bujne glony? NO3 na poziomie 30 to naprawdę nic groźnego i jeśli jesteś w stanie nie przekraczać tego poziomu stosując tylko podmiany, to ja bym na Twoim miejscu przy tym pozostał. Wstrzymaj się na razie z purolite, bo możesz sobie narobić kłopotu w postaci sinic. Mierzyłeś PO4?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

PO4 nie mam testu i nigdy nie sprawdzałem

Mam vallisnerie już z 20 krzakow ( 1 wieksza kępa ) która dobrze sobie radzi mimo ciagłego podgryzania i glony rosną ( okrzemki znikaja powoli i pojawiaja się glony bordowe ?! ) 

Bym chciał piekne zielone ale zobaczymy co czas pokaże .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, MarcinM3 napisał:

Bym chciał piekne zielone ale zobaczymy co czas pokaże

Tym bardziej na razie wstrzymaj się z żywicą. Bordowe (krasnorosty) też są piękne👍

Cytat

Mam vallisnerie już z 20 krzakow

I to za pewne ona utrzymuje NO3 w ryzach.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1