Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z przykrością muszę założyć temat..

Dziś przed wyjściem do pracy zauważyłem  Lethrinops Red cap itungi zdj w załączniku.  Ryba już odeszła ale czy powinienem mieć obawy o inne ? Na chwilę obecną nie wykazują nic dziwnego choć wyżej wymieniony gatunek częściej łapie powietrze od innych. Reszta wydaje się być ok. 

116693664_2758758954405390_3986125078809263334_n.jpg

116298613_2641560369494936_8983801909316182855_n.jpg

• Smutny 1
Opublikowano

Tak jak pisaliśmy na priv, dla reszty trzeba dodać że ryba nie miała żadnych śladów pobicia, temperatura w zbiorniku w porządku. Ja z uwagi na wzdęty brzuch stawiam na bloat, teraz czekamy na wypowiedź bardziej doświadczonych..

• Lubię to 2
Opublikowano

Dopiero 2 tyg temu przechodziłem ten koszmar.

Brak pobierania pokarmu i apatyczność (chowanie się za kamieniami, stanie pod powierzchnią wody, brak ruchu) przychodzi jako pierwsza. 

W drugiej kolejności jest przyspieszony oddech i ciągnące się odchody w tym momencie zostaje 2-3 dni i ryba kończy na dnie z wielkim brzuchem.

Przeczytałem wiele wątków na forum, metod z intenetu oraz 2 metody książkowe. Skorzystałem z jednej z nich modyfikując o pozostałe, po jej przeprowdzeniu  wszystkie wyzdrowiały. A wyglądała ona tak:

Podnosimy temp wody do 27-28 st C i wyłączamy światło na czas leczenia.

Do akwarium wcześniej rozdrabniając na mąke i rozpuszczając w kubku wody dodajemy Metronidazol Polpharma w ilości 4-5g substancji czynnej na 100l wody oraz bactoforte S w ilości 1 tabletka na 40l wody. Metronidazol Polpharma jest dostępny w aptece na receptę. Trzeba się za nim przejść do weterynarza. W moim przypadku weterynarz po przepytaniu mnie po co mi to wypisał receptę za 10zł. Bactoforte S można dostać w zoologicznym.

Po 4 dniach dodajemy polowe powyższej dawki.

Po 3 dniach zakańczamy kurację podmieniając 30% wody. Przez 3-4 dni musi chodzić węgiel aktywny oraz lampa UV. Temperaturę ustawiamy jak była wcześniej, włączamy światło.

Jeśli chodzi o biologię opinie są rożne. W moim przypadku mam 3 korpusy z biologią w  narurowcu. Na czas kuracji wyciągnąłem 2 pozostawiając 1 aktywny. Nie zauważyłem żadnych zmian w parametrach wody.

Kuracja powiodła się. Przed jej rozpoczęciem padły mi 3 rybki, a kolejnych 5 miało już objawy bloat, z biegiem czasu rozchorowały by się zapewne kolejne. Od jej rozpoczęcia żadna nowa nie dołączyła do grona chorych i wszystkie wyzdrowiały.

A i jeszcze karmienie podczas kuracji - połowa normalnej porcji pokarmem typowo wege.

Mam nadzieje, że to pomoże i nie ma co czekać tylko szybko leczyć.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, edzzio napisał:

Ryba już odeszła ale czy powinienem mieć obawy o inne ?

Postaraj się zastosować na tyle ile możesz do zasad działu a będzie łatwiej  można Tobie pomóc. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
11 godzin temu, edzzio napisał:

Ryba już odeszła ale czy powinienem mieć obawy o inne ?

Witaj Kamilu,

Musisz obserwować pozostałe ryby, a jak tylko zauważysz że któraś nie chce jeść lub jest ospała lub chowa się to trzeba szybko reagować. Czasem zdarza pojedyńczy przypadek a czasem zaczynają chorować kolejne.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszytkich

Po długim i owocnym prowadzeniu malwi przybłąkała mi się chorubsko. Najpewniej bload. Już trzy ryby poleciały.

Opuchlizna, wytrzeszcz, ryby bladły i po pierwszych objawach mijały trzy dni i koniec. Dziwi mnie tylko to że padały tylko Rdzawe a w akwarium jest jeszcze duża rodzina saulosi.

Moje pytanie jest takie czy z metranidazolem obowiązkowo trzeba podać baktoforte s tak jak jest powyżej? A może go czymś zastąpić. Baktoforte S nie idzie nigdzie dostać.

Z góry dziękuję za odp.

A i jeszcze jedno czy jeśli teraz żadna z ryb nie ma objawów to wdrażać leczenie całego akwarium czy poczekać na kolejną z objawami?