Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam akwarium Juwel o pojemności 200l obecnie jako mechanika mam circulator 2000 i chcę przejść na filtracje narurową z tego tematu  http://forum.klub-malawi.pl/topic/22594-wydajna-filtracja-mechaniczna-z-wykorzystaniem-korpusu-narurowego/

ponieważ circulator hałasuje pisałem do aquaela wymienili mi raz pompę i dwa razy wirnik, ale nadal słychać buczenie pompy.

I związku z wymianą filtracji mam pytanie czy Aqua Nova N-RMC 3000 wystarczy czy lepiej wersje 4000 oraz jaki zastosować wkład sznurkowy 50 czy 100 mikronów

Opublikowano

Na akwa 200L wystarczy N-RMC 3000, ale że różnica w cenie jest niewielka to bierz 4000. Zawsze lepiej jest mieć zapas mocy, no i przy niej na pewno nie będziesz potrzebował cyrkulatora. Sznurki możesz używać 100, 50 lub 20 mikronów. 20um ładnie klaruje wodę, polecam:)

Opublikowano

Ja wymieniam co 2 tygodnie. Ale ja mam lekkie przerabianie. Wymiana wkładu to bajka w stosunku do czyszczenia filtrów wewnętrznych . Zero wylanej wody.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Można co tydzień i co dwa, to zależy od stopnia zabrudzenia. Zużytego wkładu nie wyrzucaj, to znaczy nie do końca. Sznurek rozetnij, albo odwiń i tą rurkę sobie zostaw, przyda się jeśli stwierdzisz, że wymiana sznurka co tydzień generuje spory koszt dla Ciebie (tanie to nie jest). Wtedy wystarczy kupić owatę https://allegro.pl/oferta/owata-tapicerska-watolina-100g-m-ovata-7880158987?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 1 sztuka z tego linku wystarczy Ci na 4 albo 5 wkladów, zależy ile nawiniesz. Odcinasz kawałek, nawijasz na rurkę i zabezpieczasz sznurkiem, albo gumkami i masz gotowy wkład za parę groszy. Wodę klaruje podobnie jak sznurek 20um.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, prezesik25 napisał:

Czy ogólnie e to jest sens ładować narurowca do baniaka 200l?

37 minut temu, darianus napisał:

Narurowiec w takim małym akwarium to przerost formy nad treścią wg mnie.

Chłopaki, nikt tu nie będzie budował pełnego narurowca (chociaż ja miałem takiego w 240L i nie uważam aby był to przerost formy nad treścią). Przeczytajcie jeszcze raz pierwszy post, kliknijcie link na który autor się powołuje... nie zobaczycie tam instalacji rodem z kotłowni🤣

• Lubię to 3