Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Bezprym napisał:

Nie rozumiem po co ma wywalać ceramikę, jaką by nie była zawsze jest siedliskiem dla bakterii. 

Poczułem się wywołanym do tablicy, to wyjaśniam.

W pierwszym poście autor napisał, że w filtrze zewnętrznym ma lawę, ceramikę i matrixa. Nie wspomniał nic o gąbkach. Skoro tak, to doradziłem, żeby je umieścił zamiast ceramiki, przed innymi mediami będącymi, moim zdaniem, lepszym siedliskiem bakterii. Sądziłem, że to dość jasno wynikało z pytania i odpowiedzi, widocznie się myliłem.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.
Jak wleję bakterie startowe to mam je nakarmić Czym? Pokarmem dla ryb? Jakim? Ile razy.? Jaka ilość na 300 l.?

Opublikowano
38 minut temu, Yacek napisał:

Podepnę się pod temat.
Jak wleję bakterie startowe to mam je nakarmić Czym? Pokarmem dla ryb? Jakim? Ile razy.? Jaka ilość na 300 l.?

Tak sypiesz trochę pokarmu raz i starczy .

Szczyptę w palce bierzesz i to starczy ,pokarm obojętnie jaki sypniesz mogą być płatki .

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Tak sypiesz trochę pokarmu raz i starczy .

Szczyptę w palce bierzesz i to starczy ,pokarm obojętnie jaki sypniesz mogą być płatki .

No i do tego ważne, żebyś miał testy. Na start dobrze mieć nh3/4, no2, no3. Testy tylko kropelkowe, polecam jbl i salifert. Testy sera tez ok, ale skala kolorow trudniejsza do precyzyjnego okreslenia. Będziesz widział efekty swoich działań.

P.S. temat z połowy 2020 roku :D

• Lubię to 1
Opublikowano

Na start dobrze mieć nh3/4, no2, no3.

NH4 nie koniecznie, wystarczy poczekać na wzrost NO2 i już jest wszystko jasne.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Yacek napisał:

Podepnę się pod temat.

Jeśli są to bakterie z pożywką to nie musisz dodawać pokarmu. 

Polecam bakterie Tropical Bacto Active + start na brudzie z gąbki. Opis tego startu na moim profilu 👊 

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, Bartek_De napisał:

NH4 nie koniecznie, wystarczy poczekać na wzrost NO2 i już jest wszystko jasne.

Dokładnie, natomiast dla początkującego akwarysty dobrze obserwować cały proces ;) mimo wszystko zakup testu, który użyje się kilka razy i się przeterminuje faktycznie traci sens.

• Lubię to 1
Opublikowano

Testy mam kropelkowe JBL. Start będzie na bakteriach, bo to moje pierwsze akwarium od dzieciństwa.
Dziękuję za pomoc, wszystko jasne...

• Lubię to 2