Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam pytanko.  Niewiem czy w dobrym dziale pisze ale mam filtr fluval u3 i on ma te wkłady węglowe i gąbkę jeszcze jako drugie.  Sprawa taka bo chciałem cos na okrzemki j glony wlać ale wszędzie pisze ze nie moze byc węgla no a tu mam te wkłady.  Szukalem nie ma samych bez węgla no chyba ze się myślę?  Pytanko czy moge np je wyciagnac i zostawić sama gąbkę na tydzień czy to trochę słabo bedzie wtedy filtrowalo? 

Opublikowano

Możesz śmiało na kilka dni wyciągnąć co nie przeszkodzi funkcjonowaniu filtra i biologii. Tyle , że służy on między innym do absorbowania wszystkiego co organiczne, do absorbowania metali , leków i innych różnych pierwiastków. Nie wiem co chcesz zastosować na okrzemki ale piszesz o wlewaniu czegoś , czyli domyślam się ,że jest to jakiś specyfik chemiczny?  Jeżeli tak to po jego zastosowaniu własnie warto będzie użyć węgla przez 2-3 i potem go wyrzucić. Jeżeli jest tak jak napisałem to lepiej ten węgiel co masz teraz wyjąć, wlać specyfik i po "kuracji" włożyć ponownie węgiel na 2-3 dni i go wyrzucić a potem zastąpić nowym , czystym.  Może zamiast specyfiku wrzuć kilka młodych helemtów i nie będziesz musiał kombinować a one na lata zapewnią Ci  brak okrzemków w akwa?

Opublikowano

Tzn od dlugiego czasu męcze się z glonami i okrzemkami coraz bardziej atakuja paretry wody sprawdzam na bierząco są prawie doskonałe niby ale nie o tym ;) mam helmeta 1szt ale nie daje rady może potrzeba ich więcej a preparat to EASY-LIFE BLUE EXIT 500ml usuwa sinice i okrzemki. Tak po za tym rybki są w dobrej kondycji nawet przybyła aż jedna malutka hehe IMG_20200713_202235.thumb.jpg.7eeee4e172fe4af979af27c073ac984a.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, InvictiS napisał:

mam helmeta 1szt ale nie daje rady może potrzeba ich więcej

Akwa  masz chyba 112 litrów. Jeden helmet  nie zrobi tam porządku jeżeli chodzi o okrzemki. Włóż tam z 8 sztuk małych , młodych..

35 minut temu, InvictiS napisał:

EASY-LIFE BLUE EXIT

Tego preparatu nie znam to się nie wypowiem na  temat jego skuteczności.  Zastosuj co uważasz za stosowne. W opisie faktycznie jest napisane aby na  czas stosowania :kuracji" usunąć węgiel. Jeżeli go zastosujesz to zrób tak z węglem jak napisałem powyżej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak tez zrobię i zobacze co z tego wyjdzie i pozniej helmety dorzuce i powinny robić swoje jak bedzie ich więcej w takim razie :) po wszystkim napisze jak poszlo;) 

Opublikowano

Ja osobiście bardzo polecam helmety, mam 12 sztuk w 128l, i to już drugi rok i powiem że robią co do nich należy. Osobiście nie lubię glonów mimo że są w naszym biotopie normą, ale wolę czyste kamienie i szyby.

• Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...