Jump to content

"Dojrzewanie" nowego filtra w małym akwarium

supermarek93

Recommended Posts

Cześć,

Dzisiaj sfinalizowałem zamówienie na akwa 350litrów z szafką w komplecie. Będzie u mnie w połowie lipca, ale pomyślałem, że może przyśpieszę chociaż trochę dojrzewanie samego filtra, a co za tym idzie również i akwarium. Wiem, wiem cierpliwość w akwarystyce to podstawa, ale jeśli można coś przyśpieszyć bez najmniejszej szkody dla ryb to czemu nie. 

Do 350 litrów planuję zakup kubła Fluval FX4 i teraz pytanie...szalone pytanie. Mam akurat akwarium 30litrów z rybami. Jest wręcz przerybione ( spokojnie, parametry wody pilnuję i robię częste podmiany wody), więc jakieś tam odpady w tym ogromnym filtrze już by zaczęły sobie działać na pewno. Na ile szalone (głupie) byłoby zalanie kubła wodą  tak żeby mi nie wyssał połowy wody z akwarium(kubeł ma pojemność 14litrów, więc pewnie zmieszczę w nim wiadro odstanej wody) i podłączenie na najniższym możliwym przepływie do tej 30stki ? Zrobię pralkę w akwarium? Nie wiem na ile można skręcić w nim przepływ i nie wiem na ile ma to jakikolwiek sens. Wiem, że kubeł ma połowę pojemności akwarium do którego bym go podłączył, ale chyba zalewając go przed włączeniem wodą nie spowodowałbym tragedii w akwarium pod kątem poziomu wody. 

Wiem, że pomysł co najmniej dziki, ale jeśli można skręcić ten filtr na jakieś minimalne obroty bez stworzenia pralki w akwarium to czemu nie... co uważacie ?  Czy lepiej już po prostu trochę biologii/ceramiki wrzucić bezpośrednio do akwa i w ten sposób wspomóc dojrzewanie niż odpalać filtr ? Jakieś sugestie? Lada dzień filtr będzie u mnie i aż szkoda, żeby tak stał zamiast sobie na jakiś sposób już dojrzewał :)

Edited by supermarek93

Ja bym odpuścił sobie zalewanie nowego kubła poczekaj aż przyjdzie akwarium.Bo zrobisz pralkę w tej 30 l .

Z tego 30 l weźmiesz trochę biologi i wody ,po paru dniach zmierzysz sobie parametry wody w 350 l .w ten sposób przyspieszysz cykl azotawy .

Jak będzie wszystko porządku z wodą  wpuszczasz ryby. 

• Like 2

Tomek ma rację, poczekaj z nowym filtrem jak już będziesz miał większy zbiornik, a tymczasem weź ceramikę którą zamierzasz wykorzystać w nowym akwarium, wsyp ją do jakiejś siatki, najlepiej takiej po owocach, ale może też być rajstopa/pończocha tzw kabaretka i umieść ją w tym malym akwarium i niech sobie dojrzewa. Zanim uruchomisz nowy baniak ceramikę będziesz miał gotową.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Dzięki, to wydaje się mieć najwięcej sensu :) jakąś konkretną ceramikę polecacie? Mam w tej swojej małej kaskadzie trochę ceramiki Neo Media Pure poleconej mi rok temu przez pasjonatów prowadzących sklep w Katowicach. Byli nią zachwyceni, chwalili za niesamowitą porowatość i pewnie ją kupię w większej ilości, ale może jest coś co tu na forum uchodzi za warte kupienia?  Trochę przychodzi już w zestawie z filtrem, ale na pewno to uzupełnię. Purigen 100ml już zamówione. 

Purigenu na razie nie wkladaj, zostaw to na później. Jeśli chodzi o ceramikę to skoro masz wypróbowaną Neo Media to spoko, ja natomiast używam i polecam Sera Siporax, a tak w ogóle to zwykła, najtańsza ceramika będzie ok.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 1