Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam u siebie marmoladę borówkę, samiec.  Przyjechała 2 miesiące temu taka 5-6cm a obecnie ma 9-10. Widać, że dopiero się rozwija. A wielkość chyba zależy też dużo od konkretnej sztuki.  Bardzo spokojna, taki ciapciok. Chciałem zrobić akwarium tylko samce, ale nie wyszło :) Nie potrafię oddać niektórych samic. 

Takze taka duża grupa może bardzo ciekawie wyglądać. Coś jak na zlocie paintball'a :)

A charakterki się wkrótce ujawnią :) Chętnie zobaczę zdjęcia jak urośnie drużyna :)

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tomekTOja napisał:

Naszło mnie na jednogatunkowe.

To nie gatunek, to jesli można tak nazwać "odmiana hodowlana".

Możesz mieć z nimi inne hybrydy np; alonocara fire fish, red rubin, eureka, mamelela, maulana i inne a także fryeri iceberg, iceberg fire, iceberg pink

jest tego mnóstwo i wszystko możesz trzymać razem a ryby będą się traktowały jak własny "gatunek" i będzie mega kolorowo.

1 godzinę temu, tomekTOja napisał:

Dowiedziałem się, że w tej odmianie bywają już zbiorniki z samymi samcami ze względu na ich ubarwienie

Są też samice OB, mam taką, ma 10 cm, 

IMG_20211226_153323.thumb.jpg.17045719ea506f76f23fb20ed0f82587.jpg

zdjęcie niewyraźne na szybko w znikającym już świetle dziennym, po prawej samica aulonocary OB po lewej aulonocara fire fish, dostałem ją gratis przy zakupie innych ryb w tym aulonocary OB, fire fish, iceberg.

2 godziny temu, tomekTOja napisał:

Jechałem kupić Sweden jako jednogatunkowe. Ale mi odradzono.

Sweden to też hybryda tylko że miałbyś 1 lub 2 samce maxymalnie wybarwione a reszta szaro-brązowe jak to u mbuny a przy aulonocarach i w ogóle przy non-mbuna ryby "trzymają" kolor na stałe.

Opublikowano

O tak, dokładnie. Groziło mi mieć max dwie ryby z "jakimś" kolorem. A tego nie chciałem.
Hybryda czy kundel, mnie się podoba. Miał być gatunek, wyszło co wyszło.
Mnie te ciapki hipnotyzują. Dostają dobry pokarm na wybarwienie więc teraz tylko obserwować, cieszyć oko i czekać.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki. Damy radę. Kryl mam w zamrażalniku (u syna mam małe morskie), a na wybarwianie kupiłem to co polecił i używa sprzedawca/hodowca. Mieszkam blisko więc w razie czego podjadę na słówko

• 3 tygodnie później...