Lampy 馃挜WFS D-Edition , Sunset & Sunrise馃挜LEVEL UP
-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
By Gonera1992 · Posted
@Bartek_Dedzi臋kuj臋 za wywo艂anie do tablicy.聽 Podobnie jak autor tematu@Vrzechuna pocz膮tku swojej przygody z Malawi przeczyta艂em, 偶e Chindongo Demasoni nie s膮 dla pocz膮tkuj膮cych i odpu艣ci艂em sobie ten gatunek mimo, 偶e by艂 tym wymarzonym. P贸艂 roku analizy materia艂贸w w internecie i m贸j wniosek by艂 jeden- ludzie zrobili z tej ryby "Demona" nie maj膮c z nim styczno艣ci. Wi臋kszo艣膰 opini na temat tego gatunku wygl膮da tak "kolega kolegi mia艂 i to bardzo ci臋偶ka ryba do utrzymania".聽 Jako 偶e wtedy trafi艂em na akwarium聽@SlavekGkt贸ry mia艂 ten gatunek "fizycznie" i nie narzeka艂, by by艂 z nimi jaki艣 mega problem zdecydowa艂em, 偶e b臋d膮 r贸wnie偶 u mnie.聽 Moim zdaniem przy tym gatunku trzeba spe艂ni膰 kilka podstawowych warunk贸w: -du偶a grupa 15+, -sporo wysoko u艂o偶onych kamieni (Demasoni lubi膮 si臋 "kleic w pionie do ska艂") gdzie mog膮 si臋 schroni膰, co za tym idzie spory zbiornik, wydajna filtracja, -ws贸艂lokatorzy to roslinorzercy 偶eruj膮cy na ska艂ach np.:聽 metriaclima fainzilberi/zebra/estherae聽 oraz lebaotropheus,聽 -nie widziwianie z pokarmami granulowanymi (osobiscie karmie Tropical Spirulina 36, Sera Nature Forte oraz mrozony cyclops 2x w tygodniu)聽 Ps. Warto czasem zaryzykowa膰!!! -
Witaj Bartku @Bartek_De, skoro ju偶 zosta艂em wspomniany, napisz臋 par臋 s艂贸w. Dobrze pami臋tasz 偶e mia艂em je w zbiorniku jednogatunkowym, nieca艂e 700L. Je艣li chodzi o niepolecanie tej ryby pocz膮tkuj膮cym to my艣l臋 偶e gdy zapewni si臋 im odpowiednio du偶y zbiornik, dobrze dobrane inne gatunki no i co najwa偶niejsze u tej ryby odpowiednio du偶膮 grup臋 (15 osobnik贸w) nie powinny one sprawia膰 nikomu problem贸w. Dodam te偶 偶e moje pierwsze Demasoni pochodzi艂y z od艂owu i te ryby by艂y znacznie mniej agresywne ni偶 hodowlane. Wp艂yw na to mo偶e mia艂o to 偶e ryby dzikie by艂y w zbiorniku z innymi gatunkami. Na szybko znalaz艂em dwie fotki.
-
By mmaciejewsk · Posted
Witam, dzi臋kuj臋 za pomoc. Decyzja zapad艂a.聽 Saulosi plus perlmutt.聽 B臋dzie troch臋 jasno w kolorach ale na czarnym tle b臋dzie ladnie;) Pozdrawiam;) 聽 -
Ja pisa艂em w innym temacie, 偶e s膮 delikatne, na podstawie w艂asnych obserwacji. Jako pocz膮tkuj膮cy (kilkana艣cie lat temu), dwa razy robi艂em podej艣cie do tej ryby i w obu przypadkach przy niewielkim pogorszeniu si臋 parametr贸w wody te ryby pada艂y jako pierwsze. Demasoni mo偶e tak偶e sprawia膰 problemy je艣li chodzi o dob贸r odpowiedniej diety. W wielu opisach wyczyta艂em, 偶e jest to ortodoksyjny ro艣lino偶erca. Agresja, o kt贸rej wspomnia艂 Andrzej, zbyt ma艂y zbiornik, 藕le dobrana reszta obsady (ryba stadna) powoduj膮, 偶e chyba w nie tylko mojej opinii, nie jest to ryba dla pocz膮tkuj膮cych. Szkoda, 偶e nie jest ju偶 aktywny na forum @SlavekG聽o ile pami臋膰 mnie nie myli, mia艂 pi臋kne Demonarium co艣 ponad 800l. Ale s膮 @_BM_聽@Gonera1992聽kt贸rzy z powodzeniem hoduj膮 ten gatunek (te偶 w du偶ych baniakach) mo偶e podziel膮 si臋 swoimi spostrze偶eniami.
-
By Andrzej G艂uszyca · Posted
My艣l臋 , 偶e @Bartek_DeBartkowi chodzi艂o o ich agresj臋. Mia艂em stado Demasoni w akwa700 litrowym z dwoma czy te偶 trzema gatunkami.聽 By艂y spokojne to znaczy nie agresywne wobec innych ryb. Jedne z pi臋kniejszych ryb w moim akwarium. To , 偶e by艂y spokojne to mia艂o na to wp艂yw kilka czynnik贸w: wielko艣膰 akwarium , reszta obsady , aran偶acja. Pewnie o to chodzi艂o Bartkowi , 偶e jak b臋dzie je mia艂聽 "ma艂o do艣wiadczony " akwarysta z naszym biotopem to mog膮 by膰 problemy gdy nie dochowa wspomnianych warunk贸w. Ale je偶eli b臋dzie je mia艂 jednogatunkowo ( to jest moje zdanie ) to da spokojnie rade. Kto艣 powy偶ej napisa艂 , 偶e s膮 delikatne. Z tym akurat si臋 nie zgodz臋 ale ka偶dy mo偶e mie膰 i ma swoje obserwacje. Dodam tylko , 偶e w 贸wczesnym sk艂adzie by艂a to najcz臋艣ciej i bez kontroli rozmna偶aj膮ca si臋 ryba. Bartku..sorry , 偶e wyst膮pi艂em w charakterze Twojego mecenasa 聽. Pozwoli艂em sobie wrzuci膰 zdj臋cie jednego z osobnik贸w Dmasoni z mojego akwarium: 聽 聽 -
By Andrzej G艂uszyca · Posted
@ironcladKr贸tka odpowied藕. Nie zachwieje na tyle aby co艣 sta艂o si臋 rybom.聽 Biologie ju偶 masz w jednej Ikoli.聽 Mo偶esz doda膰 ampu艂k臋聽 lub dwie聽prodibio biodigest. Kupisz u Micha艂a ( w Trzmielu). -
@jarasdzi臋ki za informacje w takim razie wylecz臋 si臋 z mdok, a zrobi臋 mbunarium oparte na 1 gatunku z non mbuny czyli: 1) Protomelas steveni taiwan reef聽 2) Pseudotropheus acei luwala lub itungi jaka艣 wi臋ksza grupa聽 3) Metriaclima fainzilberi maison reef聽 4) Maingano lub perlmutt lub rdzawy
-
Moi mili potrzebuj臋 porady kr贸tkiej i tre艣ciwej na聽 ni偶ej zamieszczony temat do rzeczy. Mam obecnie 2 kub艂y Sunsun 304 i ikola 600maxx chc臋 zast膮pi膰 sunsun drug膮 Ikola drug膮 ikole ju偶 mam w domu i teraz sunsun ma by膰 oddany kumplowi ale za偶yczy艂 sobie ca艂y z wk艂adem filtr pracuje ju偶 ponad miesi膮c jeden i drugi pytanie czy jak p贸jd臋 na skr贸ty do drugiej ikoli w艂o偶臋 now膮 ceramik臋,matrix i purigen mocno to zachwieje biologi膮 w akwarium akcja ma by膰 szybka, dlaczego chc臋 wymieni膰 Ikola ci膮gnie 17W czyli 2 zu偶yj膮 tyle co jeden sunsun on tacha 34 Warty i tylko dlatego chc臋 wymieni膰 sam filtr jest ok pompuje zdrowo i po miesi膮cu zrobi艂 si臋 zno艣ny w zamkni臋tej szafce mo偶na spa膰 przy nim dzi臋ki za pompoc聽
-
@Bartek_De聽dawaj tutaj swoj膮 opini臋 odno艣nie Chindongo Demasoni 聽W sensie dlaczego wg Ciebie nie jest polecany dla os贸b rozpoczynaj膮cych przygod臋 z Malawi? Mo偶e powstanie w tym w膮tku jaka艣 lista gatunk贸w, na kt贸re pocz膮tkuj膮cy Malawi艣ci powinni zwr贸ci膰 uwag臋 聽
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts