Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Bartek_De napisał:

Dlatego zaproponowałem rozdział na dwa wyloty i puszczenie ich wzdłuż bocznych szyb. Nie zrobi to pralki i może całkiem sprawnie pokierować cyrkulacją. Sławku, proponujesz koledze puścić wprost na przednią szybę, a potem piszesz, że to zrobi pralkę. Gdzie tu sens?emoji848.png

Zawsze można zmienić pompę na falownik  i będzie na in + bo mniej prądożerny będzie. To chyba dobrze, że zaznaczyłem że może zrobić pralkę. I jak zauważyłeś od samego początku polecam koledze zrobić test a tak na marginesie jestem ciekaw jak będzie funkcjonowało Twoje Bartku rozwiązanie. Jak żyję takiego rozwiązania filtracji jeszcze nie widziadłem ale być może to ma sens🙂

Opublikowano
[mention=4920]Wojtasny[/mention] Tak dokładnie tak. Zaobserwujesz czy nie podbija piachu i jak się będzie woda rozchodzić. Jeżeli zrobisz taki test to nasyp odrobinę karmy i zobaczysz jak się to ma. Jeżeli to się nie sprawdzi lub z jakiegoś powodu nie bedziesz zadowolony zrobisz test z kolankiem .
Super dziękuję Wam wszystkim za cenne rady. Nie omieszkam z nich skorzystać. Myślę że końcem tygodnia w końcu uda mi się wszystko już poskładać i podzielić się z Wami efektami.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
Zawsze można zmienić pompę na falownik  i będzie na in + bo mniej prądożerny będzie. To chyba dobrze, że zaznaczyłem że może zrobić pralkę. I jak zauważyłeś od samego początku polecam koledze zrobić test a tak na marginesie jestem ciekaw jak będzie funkcjonowało Twoje Bartku rozwiązanie. Jak żyję takiego rozwiązania filtracji jeszcze nie widziadłem ale być może to ma sens
A falownik jaki byś polecał ewentualnie? A wylot dać nad gąbka czy dziure w niej zrobić?

Opublikowano

@Wojtasny Wojtku u siebie miałem głowice i przedłużkę z rurki  która przechodziła przez gąbkę jak wspomniała @suricadeCzyli dziurka przez gąbkę.  A co do falownika Wojtku masz nie typowe akwarium wszystko trzeba robić metodą prób i błędów. Do falownika nie możesz już dołożyć żadnej rurkibo straci moc. @AndrzejGłuszycawspomniał że  Twoja pompa ma regulację i jesteś w domu.

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, Slawek-meszek napisał:

@Wojtasny Do falownika nie możesz już dołożyć żadnej rurkibo straci moc. @AndrzejGłuszycawspomniał że  Twoja pompa ma regulację i jesteś w domu.

Można, można. W otwór gąbki wstawiasz rurkę PCV trochę szerszą niż wylot z falownika.

DSCF7183.JPG

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem co znaczy "Jego wylot będzie się opierał o gąbke." ? Z tymi pompami daj sobie spokój. Jeżeli koniecznie chcesz coś kupić to pomyśl o Atmanie ale te wszystkie pompy raczej są większe od AC.

Opublikowano
Nie za bardzo rozumiem co znaczy "Jego wylot będzie się opierał o gąbke." ? Z tymi pompami daj sobie spokój. Jeżeli koniecznie chcesz coś kupić to pomyśl o Atmanie ale te wszystkie pompy raczej są większe od AC.
No jak to ustawie w komorze hamburga na którejś ze ścianek to wylot dotyka gąbki i to dość znacząco aż ją wypycha bo on ma wylot z przodu a inne mają do góry.