Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zmienić tą moją pompę AC 2000 bo jest trochę prądożerna a przy hodowli kanarków i papug to żona mnie za chwilę wywali z domu za rachunki za prąd. Niestety nie stać mnie na razie na DCP a chciałbym coś oszczędniejszego. Co możecie polecić i jaki muszę mieć minimalny przepływ do mojego Hamburga i akwarium?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Wojtasny napisał:

jest trochę prądożerna a przy hodowli kanarków i papug to żona mnie za chwilę wywali z domu za rachunki za prąd

Ale o jakim Ty zużyciu mówisz?

Powiedzmy, że średnia cena za 1kWh prądu w Polsce oscyluje w okolicach 60gr (w zależności od jakiego dostawcy kupujesz prąd)

1861144710_Screenshot_2020-07-16Ilekosztuje1kWhenergiielektrycznejCenyprduw2020wPolsceZaradnyFinansowopl.png.e870867ce782beb43cb1e9d071bb7fa3.png

Źródło zdjęcia: https://zaradnyfinansowo.pl/ceny-pradu/

AC2000 ma moc 27W (0,027kWh). Korzystając z prostego kalkulatora, który bez problemu można znaleźć w necie wychodzi, że:

zużycie dzienne to: 0,64 kWh     koszt: 0,38zł

zużycie miesięczne to: 19,44 kWh       koszt: 11,66zł

zużycie roczne to: 236,52 kWh       koszt: 141,91zł

Czy to tak dużo?

• Lubię to 1
Opublikowano

Czytam o tej pompie hydor pico 1200 i ma dość dobre opinie ale nie wiem czy przepływ nie będzie za mały

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
34 minuty temu, Wojtasny napisał:

Czytam o tej pompie hydor pico 1200 i ma dość dobre opinie ale nie wiem czy przepływ nie będzie za mały

Jak będzie za mały przepływ to dokupisz drugą Hydor Pico i po problemie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam teraz jedną tą hydor pico 1150 i zastanawiam się czy dokupić drugą hydor pico czy może dać do akwarium falownik. Co o tym sądzicie?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3010 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Wojtasny napisał:

Mam teraz jedną tą hydor pico 1150 i zastanawiam się czy dokupić drugą hydor pico czy może dać do akwarium falownik. Co o tym sądzicie?

A czy po radach kolegi, który dawał Tobie na Fb   nastąpiła poprawa w klarowności wody, z którą się zmagałeś ? 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca