Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładna plątanina, iście węzeł gordyjski :D . Co do syfku to w środku w gąbkach jest go w .... ale na bieżąco jest rozkładany więc się nie zapycha . Aktualnie mam mniej czasu więc swojego narurowego mechanika czyszczę co 3 tygodnie i gąbeczki wyglądają podobnie jak twoje ale jak je wycisnę to czarne wody ;) .

• Lubię to 2
Opublikowano
14 minut temu, eljot napisał:

Ładna plątanina, iście węzeł gordyjski :D . Co do syfku to w środku w gąbkach jest go w .... ale na bieżąco jest rozkładany więc się nie zapycha . 

Muszę to trochę przerzedzić. Skrzydłokwiaty to straszne chwasty. Część przesadzę do drugiego modułu i przy okazji przytnę korzenie, bo moduł rozsadzi kiedyś😁

Dosłownie jak w artykule, rozkłada się i nie wygląda to nawet jak syfek na prefiltrach, a bardziej przypomina żurek, ale na pewno była by niezła zadyma, gdyby te gąbki wycisnąć😁

• Lubię to 5
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@SlavekG, wreszcie uporałem się z klejeniem podobnej, a nawet identycznej obudowy do HMF. Mam dwa pytanka. Czy ten "środkowy" pasek to dodatkowe wzmocnienie, czy u Ciebie nie pozwala wyskoczyć gąbce na wierzch? Mam docięty, ale nie wiem czy dokleić, bo u mnie gąbka grubości 5cm i tak dość ciasno wchodzi. Po prostu boję się, że po wklejeniu tego paska, będę miał problemy z włożeniem gąbki na miejsce. 

I drugie pytanie dot., wylotu z filtra. Na jakiej wysokości powinno być, jeśli falownik będzie napędzał HMF'a i nie będzie innego urządzenia do cyrkulacji wody (jedyne dodatkowe źródło wody spadające na taflę, lub pod to powrót z hydroponiki).

Przepraszam, że tak męczę du**ę, ale im mniej błędów przy starcie akwa, tym później milej patrzy się na szkło :)

Opublikowano

Ja ten pasek wkleiłem zeby trzymał ścianki i gabkę. Jeśli jesteś pewny ze wszystko będzie się trzymać to nie musisz go wklejać.

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, SlavekG napisał:

Ja ten pasek wkleiłem zeby trzymał ścianki i gabkę. Jeśli jesteś pewny ze wszystko będzie się trzymać to nie musisz go wklejać.

W sumie, może dla spokojności wkleję go. 

Czy umieszczenie falownika 5cm od góry i w tym miejscu co widać na zdjęciu będzie dobrym rozwiązaniem? Do falownika dojdzie jeszcze rurka przedłużająca, aby przebić się przez gąbkę.

20200908_210406.thumb.jpg.6214f506cebefd189ef49bb7ccb7b919.jpg

20200908_210415.thumb.jpg.1b85830cd1bca8e71d5666393d00bf55.jpg

Opublikowano
Ile cm masz od falownika do krawędzi gąbki?
Jeszcze nie zamocowałem. Zdjęcie bardziej poglądowe ile mi miejsca zostaje, na grzałkę i głowice od pat mini

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chodzi o to, że nad falownikiem musi być odpowiednia ilość wody. Inaczej będzie tworzył wir i zasysał powietrze. Ja mam falownik w połowie wysokości akwarium, ustawiony skośnie do góry.

• Lubię to 2
Opublikowano
Chodzi o to, że nad falownikiem musi być odpowiednia ilość wody. Inaczej będzie tworzył wir i zasysał powietrze. Ja mam falownik w połowie wysokości akwarium, ustawiony skośnie do góry.
Dzięki za podpowiedź. Tak też zrobię, tym bardziej że zostawiam uchwyt od falownika, to mogę ustawić kąt.

Opublikowano

Filtr już testowo w akwarium. Nagrałem "film" jak to dmucha. Przepraszam za uwalone szyby, ale nie chciało mi się ich czyścić z okrzemków :D Zaraz będę ciął gąbki i kombinował jak pat mini tam umiejscowić. Link do filmu -

• Lubię to 3

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.