Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

30 ppi, zawaliło krasnorostami na maksa i musiałam przepłukać. Działało bez problemu ale była różnica poziomów w akwarium i za gąbką. W ramach pozbywania się krasnali płukałam też gąbkę.

Opublikowano
2 minuty temu, suricade napisał:

30 ppi, zawaliło krasnorostami na maksa i musiałam przepłukać. Działało bez problemu ale była różnica poziomów w akwarium i za gąbką. W ramach pozbywania się krasnali płukałam też gąbkę.

Czyli na problem z glonami 20, a nawet 10 PPI. Takie właśnie porośnięte glonami gąbki widziałem i nic z tym nie było robione. To oczywiście tyczy się Hamburga, czy głowicy z dużą gąbką. W module, czy za tłem nic glonem nie zarośnie ze względu na brak światła. 

Opublikowano
4 godziny temu, iquitos68 napisał:

U mnie na 100% zapcha się też gąbka 20 przy takim przepływie 5000 l/h (mam bardzo dużo glonów). Może, jeśli zmniejszyłbym przepływ do 2000 l/h to taki filtr wytrzymałby miesiąc . Jednak w tym przypadku musiałbym dołożyć dodatkowo falownik który ogarną by cyrkulacje, musiałbym się liczyć z tym, że przez pierwsze dwa tygodnie miałbym problemy z klarownością wody. Cieszyłbym się klarownością przez dwa kolejne, potem gąbka się zapcha, czyszczenie i cykl się powtarza.

Już niedługo się dowiem czy się zapcha czy nie bo w tym tygodniu zmieniam filtrację opartą  na korpusie na HMF-a czyli gąbka 25ppi o wymiarach 55x50x5cm i pompa DCP5000. Nie przewiduję żeby to się zapychało.

• Lubię to 6
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, SlavekG napisał:

Już niedługo się dowiem czy się zapcha czy nie bo w tym tygodniu zmieniam filtrację opartą  na korpusie na HMF-a czyli gąbka 25ppi o wymiarach 55x50x5cm i pompa DCP5000. Nie przewiduję żeby to się zapychało.

Mam u siebie  hmf - gąbkę 50x45x5 30 ppi , w środku jest dcs4000. Pracuje to już około 10 miesięcy, nie bylo czyszczone i nie widzę zeby się zatykało.  U Ciebie rowniez  nie będzie "problemów" .  Wg mnie wszystko zależy od powierzchni "roboczej". 

Edytowane przez Tom74
Literowka
  • Lubię to 1
Opublikowano
8 minut temu, Tom74 napisał:

@SlavekG  ta pompa moze pracowac w takiej pozycji?  Ja swoją dcs  ustawialem na podstawie.  U Ciebie podstawa pompy dotyka boku, nie ma to wpływu na głośność pompy? 

Nie zastanawiałem się nad tym czy może pracować w takiej pozycji, jednak nadal jest niesłyszalna. Nawet na 100% jej nic nie słychać, a jak była w zestawie z korpusem już przy 80% była słyszalna.

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...