Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, tuptas napisał:

Tak - tu sporo zależy od tego jak jest skierowany. Jeżeli nie chcesz filtrów zewnętrznych to zamiast cyrkulatora ja zdecydowałbym się na dodatkowy wewnętrzny np. Aquael Turbo 2000. Zabiera miejsce i nie jest piękny , ale może się przydać.

no dobra czyli rozumiem, że ten filtr w oryginale to lipa i trzeba zastosować dodatkowy, mam jeszcze ze starego akwarium fluvala 205 i skierować dodatkowo cyrkulator na zasysanie na nim ?

Opublikowano
11 minut temu, protetic napisał:

czyli rozumiem, że ten filtr w oryginale to lipa i trzeba zastosować dodatkowy

Nie lipa, chodzi o to, że będzie sporo ryb "produkujących" dużo związków azotowych, bez roślin, które mogłyby je częściowo pochłaniać. Do tego ryby uwielbiają grzebać w podłożu. Dlatego warto zastosować dodatkowy filtr - jeden odpowiada za biologię, drugi usuwa zanieczyszczenia mechaniczne. Czy może sobie poradzić z tym jeden filtr? Tak, odpowiednio duży.

Biorąc pod uwagę wystrój zbiornika - dużo skał i skałek - cyrkulator . Ma  wymiatać zalegające między nimi odchody i kierować w stronę zasysu filtra. Jak go ustawić? Na forum jest sporo wpisów ( wyszukiwarka).

13 minut temu, protetic napisał:

mam jeszcze ze starego akwarium fluvala 205

Powinien się sprawdzić. Ja wymieniłbym uszczelki i gąbki. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja jeszcze do tego podłoża, martwi mnie fakt, że moje Juwel Rio 240 praktycznie wisi w powietrzu na ramce, na oryginalnej szafce, nie mogłem dać podkładu pod, bo producent nie zaleca i w razie czego nie ma reklamacji, jest jak jest ale teraz boję się trochę o wagę kamieni, mam parę mniejszych które na razie położyłem na podkładzie polietylenowym 3mm ale obawiam się co będzie, gdy położę te większe, po parę ładnych kilo, widziałem na forum w Juwelach takie głazy, że mnie ciarki przechodzą, ryzyko czy nie, szyba ma na dnie 8mm ?

Opublikowano
46 minut temu, protetic napisał:

Ja jeszcze do tego podłoża, martwi mnie fakt, że moje Juwel Rio 240 praktycznie wisi w powietrzu na ramce, na oryginalnej szafce, nie mogłem dać podkładu pod, bo producent nie zaleca i w razie czego nie ma reklamacji, jest jak jest ale teraz boję się trochę o wagę kamieni, mam parę mniejszych które na razie położyłem na podkładzie polietylenowym 3mm ale obawiam się co będzie, gdy położę te większe, po parę ładnych kilo, widziałem na forum w Juwelach takie głazy, że mnie ciarki przechodzą, ryzyko czy nie, szyba ma na dnie 8mm ?

Miałem w tym akwarium ponad 100kg serpentynitu, nie masz się czego obawiać.

Opublikowano
3 minuty temu, Bartek_De napisał:

Miałem w tym akwarium ponad 100kg serpentynitu, nie masz się czego obawiać.

Bartek wszystko już mi forumowicze wyjaśnili, jak i co mam zrobić do filtracji w tym akwarium ale jak miałeś takie samo to prosiłbym Cię o krótkie zapisanie jaką filtrację miałeś, żeby nie kombinować za wiele, czyli Bioflow M wylot ku górze i dale jakie rozwiązanie, nie ukrywam, że na początek to mi najbardziej zależy na filtracji, żeby później z tym się nie bawić dodatkowo, zamierzam docelowo do Bioflow dać sam cirax w dolnej a w górnej jeden kosz cirax i gąbki no i nie wiem, czy to pociągnie bo z tego co pisali mi już koledzy z forum, może być jeszcze coś potrzebne, z góry dziękuję

Opublikowano
9 minut temu, protetic napisał:

Bartek wszystko już mi forumowicze wyjaśnili, jak i co mam zrobić do filtracji w tym akwarium ale jak miałeś takie samo to prosiłbym Cię o krótkie zapisanie jaką filtrację miałeś, żeby nie kombinować za wiele

Ja ten filtr wyciąłem na samym początku i go nie używałem. Skleiłem narurowca i byłem zadowolony.

20190217_123914.thumb.jpg.8c8074bce014e229c4b440b1fd4f1b38.jpg

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał:

Ja ten filtr wyciąłem na samym początku i go nie używałem. Skleiłem narurowca i byłem zadowolony.

20190217_123914.thumb.jpg.8c8074bce014e229c4b440b1fd4f1b38.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Zestaw jest ok, dorzuciłbym do tego yellow i kilka maingano. Oprócz fire fish można też dorzucić te aulonocary łaciate OB i scieanochromis fryeri. Biorąc Twoje i moje propozycje razem to by wyszło 9 gatunków, ilości sztuk w poszczególnych gatunkach zależą od Twoich preferencji kolorystycznych, przykładowo jeśli ma być więcej jasnych jaskrawych kolorów to więcej sztuk brać yellow, red red, fire fish i OB a reszta w mniejszych ilościach jako dodatek innych barw lub odwrotnie jeśli preferujesz inne barwy w przewadze lub ma być wszystkiego po trochę.
    • A taki zestaw: po 10 sztuk młodych ryb: Acei, Red Red, Złocisty, Mpanga no i bardzo chciałem Fire Fish - popilnuje mi zarybienie 
    • Co do obsady to Twoje akwarium nadaje się dla wszystkich pyszczakow z zastrzeżeniem żeby nie mieszać największych drapieżnych z mniejszymi gatunkami i najdelikatniejszych z tymi " normalnymi". Wybierz te które się najbardziej podobają zwracając uwagę na kolor samic bo u niektórych gatunków samice są szare lub brązowe.
    • Witam wszystkich To będzie moje pierwsze akwarium w tym klimacie. 220x70x70 powstaje  w chwili obecnej w Sea Garden - termin realizacji  końcówka sierpnia. Przednia i lewa szyba opti, komin z 4 otworami czarny plus czarna szyba. Całość zabudowana czarnym lacobelem. Do filtracji mam 2 kubełki  - Aquel Ultramax 2000 oraz chińczyk SunSun hw-304. Akwarium będzie umieszczone w narożniku salonu na południowej ścianie - brak bezpośredniego oświetlenia słonecznego przez cały dzień. Dekorację spróbuję na początek wykonać sam - zakupiłem 25kg Ceresita cr 65 i od jutra ruszam z ,,produkcją,,  :). To będzie moje 3 akwarium - mam jedno 190x60x60 oraz 120x50x50 które zapełnione są pielęgnicami różnego rodzaju :). To akwarium ma pełnić rolę dekoracyjną. I tu moje pytanie - jak obsada będzie najlepsza do tego ,,zadania,,?  Wodę z wodociągów mam bardzo twardą - na wejściu do domu mam zmiękczacz oraz filtrację zakończoną filtrem węglowym. Dodatkowo mam RO. Więc raczej z wodą i jej parametrami nie powinno być problemu.
    • Tak zadałeś ogólne pytanie, że nic Ci nie podpowiemy. Warto posiadać chociaż minimalną wiedzę o akwarystyce zanim kupi się ryby. To temat tak szeroko opisywany na tym forum i wielu innych, że można napisać nie jedną książkę, zresztą nie jedną napisano. My nawet nie wiemy, czy Ty chcesz posiadać akwarium z naszym biotopem czy jakiekolwiek inne.
    • Witam wszystkich. Minął rok od ostatniego wpisu, więc mała aktualizacja życia w zbiorniku… Delikatnie pozmieniałem układ kamieni i skałek (jedną podwiesiłem). Zmodyfikowałem też oświetlenie a właściwie zrobiłem nowe na bazie modułów led i sterownika led dimmer. Najwięcej zmian dokonało się w zakresie filtracji, w sumie to nie tyle zmian, co czynności. Wysoki poziom wody w modułach utrzymywał się przez około 3 miesiące po czym spadał licząc od górnej krawędzi o ok. 4cm. W każdym module wywierciłem po jednym otworze i zmniejszyłem rozmiar gąbek (tzn. pociąłem je na mniejsze kawałki), co wydłużyło w/w okres do pół roku. Tak więc w moim przypadku filtracja w modułach nie jest całkowicie bezobsługowa😊 Co do klarowności wody, przez dłuższy czas szału nie było. Skleiłem więc z pcv dodatkowy filtr na bazie arkusza gąbki ppi 45 o wym. 30x50 cm i pompy jebao. Miało być na próbę a działa już pół roku i póki co przejrzystość wody dla mnie jest ok. Co do obsady nic się nie zmieniło oprócz tego, że dokupiłem 3 szt. L. C. Yellow, bo kilka niestety wcześniej padło. Ryby urosły, są zdrowe, podchodzą do tarła. Ogólnie jest spokój bez agresji, poza nielicznymi, krótkimi i widowiskowymi starciami pyskami. Poniżej kilka fotek i filmik… VID_20250712_215332.mp4    
    • Witam wszystkich. Zaczynam dopiero swoją przygodę  akwarystyka, to moje powyżej akwarium Juwel Vision 450. Chciałbym kupić do tego ledy żeby ryby się przyzwoicie prezentowały i rośliny też dobrze rosły. Nie mam kompletnie pojęcia na co się zdecydować. Może ktoś doradzić coś
    • No tak masz racje tylko ja się pytałem nie pod kątem czy mnie się podoba tylko żeby ryby się nie płoszyły. Ale sprawa już się rozwiązała i tak od tygodnia jak pale tylko jedną 30 watową tube led to ryby się uspokoiły. Także jest ok.
    • Co kto lubi, dla jednych dobrze doświetlone akwarium jest lepsze od słabo oświetlonego, dla innych odwrotnie. Kolor podłoża, dekoracji, odległość źródła światła od tafli, kolor, kąt padania też będą miały znaczenie.  Ja osobiście lubię jak oświetlenie jest punktowe/nierównomierne. Można wtedy stworzyć strefy mocno oświetlone i bardzo słabo oświetlone, daje to ciekawy efekt. Nie da się na Twoje pytanie odpowiedzieć jednoznacznie.
    • Do tej pory miałem belke oświetleniową 48 wat led ale po tym jak kot chciał się "kąpać" (dosłownie) w akwarium to musiałem zainwestować w pokrywe firmy Aquastel. Pokrywa jest fajna ma dwa mocowania na tube led 30 wat. Jak miałem 2 x 30 wat to ryby były bardzo płochliwe ,uciekały obijały się. Ale jak od dwóch dni mam tylko 30 wat power glass to troche się uspokoiły.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.