Skocz do zawartości

Matrix jako podłoże

protetic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam, zakupiłem Juwel Rio 240, w standardzie ma BioFlow M, na podłożu żwirek z poprzedniego akwarium, do filtra z gąbkami dołożyłem jeszcze dwa kosze z cirax i chcę więcej biologi, tak sobie myślę, czy można użyć na podłoże jeszcze dodatkowo 500 ml Saechem matrix aby wspomóc  biologię, zdaję sobie sprawę z tego, że matrix na dnie akwarium to niedotlenienie i zanieczyszczenie i lepszym rozwiązaniem byłoby danie go do osobnego kubełka ale czy jednak się to sprawdzi, będę odmulał pewnie raz w tygodniu, do filtra docelowo chcę jeszcze dołożyć cirax bo mam zapasu dwa kosze, zamiast gąbek na drugą warstwę w filtrze ,dolewam stability Seachema do podmian ?

Mam w swoim kaseciaku najtańszą lawę z Allegro,konkretnie 1 litr wystarczą mi to na zapewnienie stabilnych parametrów w moich 420 litrach. Ten Matrix jest przereklamowany, jeśli u mnie najtańsza lawą zapewnia stabilną biologię u ciebie kilka brył podobnie zrobi robotę, po co przepłacać? Lawa to lawa czy nazywa się Matrix i kosztuje trochę czy jest najtańszą wciąż ma te same właściwości. 

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1

6 minut temu, Bezprym napisał:

Mam w swoim kaseciaku najtańszą lawę z Allegro,konkretnie 1 litr wystarczą mi to na zapewnienie stabilnych parametrów w moich 420 litrach. Ten Matrix jest przereklamowany, jeśli u mnie najtańsza lawą zapewnia stabilną biologię u ciebie kilka brył podobnie zrobi robotę, po co przepłacać? Lawa to lawa czy nazywa się Matrix i kosztuje trochę czy jest najtańszą wciąż ma te same właściwości. 

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

zgadzam się, tylko tak pytam bo miałem przerwę w akwarystyce 12 lat, zawrót głowy co się teraz dzieje w tym temacie, pytam teraz konkretnie, w jakiej postaci, bo widzę różne kolory i gradacje, czyli mój cirax 4 kosze i kilo lawy wystarczy i czy zawsze już lać stability, jak biologia dobra to pewnie i podmianki rzadziej robić trzeba ?

Witam na naszym forum! Twoje pytanie ma na celu uzyskać odpowiedź  ile podłoża , jakie  wkłady   filtracyjne celem uzyskania jak największej powierzchni dla bakterii nitryfikacyjnych.  Odpowiem inaczej... nie wiem jakie  będziesz stawiał akwa  ale jeżeli będziesz miał w filtrze max 1 litr ceramiki  to nie musisz kombinować z podłożem aby zapewnić w akwa biologię. To już Ci zapewni biologię. A gdy jako podłoże będziesz miał piasek ( niekoniecznie)  to dalej śpisz spokojnie. Niektóre nasze akwa pracują tylko na podłożu ( biologia w piasku) i jest OK. Więcej miejsca dla osiedlenia bakterii nie oznacza , że będziesz miał ich więcej.  Nie namawiam do startu na samym podłożu..ale jak pisałem :litr ceramiki wystarczy i nie musisz się o nic martwić i kombinować z podłożem. Napisz jak duże planujesz akwa.

2 godziny temu, protetic napisał:

zakupiłem Juwel Rio 240, w standardzie ma BioFlow M

Tu masz film jak można ten filtr podrasować.

Tak jak pisał @AndrzejGłuszyca" nie musisz kombinować z podłożem ". Tym bardziej, że jak miałem okazję się przekonać, pyśki bardzo lubią dostosowywać podłoże do swoich potrzeb - jednym słowem kopać. Wykopany Matrix może okazać się dyskusyjną ozdobą. 

Do tego filtra pewnie trzeba będzie dorzucić cyrkulator.

Możesz też pomyśleć o dołożeniu filtra zewnętrznego z biologią i wykorzystaniu wewnętrznego BioFlow na gąbki i watę. Tu też cyrkulator może się przydać. 

• Lubię to 1

7 minut temu, tuptas napisał:

Tu masz film jak można ten filtr podrasować.

Tak jak pisał @AndrzejGłuszyca" nie musisz kombinować z podłożem ". Tym bardziej, że jak miałem okazję się przekonać, pyśki bardzo lubią dostosowywać podłoże do swoich potrzeb - jednym słowem kopać. Wykopany Matrix może okazać się dyskusyjną ozdobą. 

Do tego filtra pewnie trzeba będzie dorzucić cyrkulator.

Możesz też pomyśleć o dołożeniu filtra zewnętrznego z biologią i wykorzystaniu wewnętrznego BioFlow na gąbki i watę. Tu też cyrkulator może się przydać. 

cyrkulator mogę dokupić, żeby tylko nie bawić się z tymi zewnętrznymi kubłami ale jak będzie trzeba to tak zrobię, rozumiem, że cyrkulator pełni funkcje natleniającą i sprzątającą ?

2 minuty temu, protetic napisał:

natleniającą i sprzątającą

Tak - tu sporo zależy od tego jak jest skierowany. Jeżeli nie chcesz filtrów zewnętrznych to zamiast cyrkulatora ja zdecydowałbym się na dodatkowy wewnętrzny np. Aquael Turbo 2000. Zabiera miejsce i nie jest piękny , ale może się przydać.