yaro Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor #141 Opublikowano 11 Grudnia 2020 W oczekiwaniu na tło dostaję już ścisku pośladków, chciałbym zrobić już jakiś znaczny krok do przodu, a tak pozostaje mi czekanie i kłótnie na Fb i jaranie się nimi. Jednak w międzyczasie zrobiłem pudełko przelewowe, do wykorzystania przez każdego, kto ma na to chęć , a nie chce wiercić szkła lub ma gotowe już działające akwarium. Ja do spustu dołożyłem zamiast zwykłego zaworu, elektrozawór, bo dla wygody podmiankami będę sterował z pilota. 6
Sarar Opublikowano 14 Grudnia 2020 #142 Opublikowano 14 Grudnia 2020 W dniu 11.12.2020 o 14:59, yaro napisał: W oczekiwaniu na tło dostaję już ścisku pośladków, chciałbym zrobić już jakiś znaczny krok do przodu, a tak pozostaje mi czekanie i kłótnie na Fb i jaranie się nimi. Jednak w międzyczasie zrobiłem pudełko przelewowe, do wykorzystania przez każdego, kto ma na to chęć , a nie chce wiercić szkła lub ma gotowe już działające akwarium. Ja do spustu dołożyłem zamiast zwykłego zaworu, elektrozawór, bo dla wygody podmiankami będę sterował z pilota. W jakim celu to pudełko przelewowe, do ciągłej filtracji czy tylko do samej podmiany? Jeśli do ciągłej filtracji to jak to ma działać, jest sam spust bez rewizji? Patrzę na to i nie daje mi spokoju bo rozkminic nie mogę
yaro Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor #143 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Pudełko wisząc na akwarium połączone będzie z akwarium u-rurką, zasady naczyń połączonych nie muszę tłumaczyć, więc w pudełku będzie taki sam poziom wody jak w akwarium.rurka spustowa będzie przycięta do wysokości poziomu wody w akwarium, więc jak wody będzie w akwarium więcej to przez nią będzie wylatywać, jak mniej, to i poziom w pudełku będzie niższy więc do rurki będzie niesięgał. Więc praktycznie i teoretycznie, woda która nakapie do akwarium, w tej samej ilości wyleci (nie wliczam parowania). Co do podmiany, sprawa jest prosta, elektrozawór otwiera się i woda wylatuje otworem w dnie pudełka. Nam nadzieję, że wystarczająco objaśniłem, jeżeli jednak masz jeszcze pytania to wal. 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yaro Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #144 Opublikowano 23 Stycznia 2021 No to otrzymałem tło. Wkleiłem je, włożyłem na dno wykonany moduł i trzymany w ręku wydawał się duży. Znikł wśród tła. Przede mną wykonanie kamieni, wsypanie piasku i mam nadzieję, na jak najszybsze zalanie zbiornika. Na początku szkoda było mi trochę głębi i zabierania wody przez tło, ale okazuje się, że wizualnie głębia jest większa dzięki efektowi 3D. Z mniejszą ilością wody będę musiał się jakoś pogodzić. 21
Robson79 Opublikowano 23 Stycznia 2021 #145 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Świetne tło Jarku Jeśli chodzi o moduł to faktycznie wygląda na maleństwo na tle tła... Powodzenia w dalszych pracach
BombeL Opublikowano 23 Stycznia 2021 #146 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) @yarocoś za coś ale efekt chyba tego warty Edytowane 23 Stycznia 2021 przez BombeL 1
Falcowski Opublikowano 23 Stycznia 2021 #147 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Tło kozackie. Ani chwili nie żałuj na przestrzeń! Robi robotę. Co do u rurki odwróconej, to faktycznie brakowało jej do tego sprytnego pudełka Jedna uwaga - wg mnie U-rurka powinna być z obu stron do głębokości dna pudełka, żeby to działało tak jak chcesz. Jak przytniesz równo z lustrem wody, to nie zassie. U-rurka musi być ciągle zalana, żeby ciągnąć wodę. Natomiast rewizja w pudełku jest po to, żeby utrzymywać poziom w akwarium i dlatego akwa się nie przeleje. Może być ze strony pudełka poniżej poziomu spustu z elektrozaworem, a w akwa nawet do dna jak wolisz. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez Falcowski
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yaro Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #148 Opublikowano 30 Marca 2021 Powoli kolejny krok do przodu, pierwsza partia kamiennych modułów pomalowana, z czego jeden modulik 60x90x30 waży około 20 kg, kamyczek tych wymiarów pewnie grubo by ponad 200 kg. Jak wyschnie zobaczę jak wyglądać będą w akwarium. 15
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. yaro Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #149 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Tylko czekać i zarybiać 16
BombeL Opublikowano 2 Kwietnia 2021 #150 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) No no , nieźle to wyszło. To finalan ilość kamieni Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez BombeL
Rekomendowane odpowiedzi