Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zostawisz koszyki, to łatwiej o jakieś przepłukanie tej ceramiki, czy co tam wsadzisz. Ale mniej miejsca. Ja koszyki mam i jestem zadowolony, nie potrzeba mi więcej miejsca. Więc wybór pozostawiam Tobie. Jedną gąbkę też bym zostawił, bo zawsze coś do kubła wpadnie, to jeszcze gąbka to zatrzyma :wink:

Opublikowano

Nie mogę teraz sprawdzic ( przerwa techniczna na allegro ) ale chyba widziałem je taniej na tym własnie serwisie w opakowaniach 1 i 2 L . Chyba 32zł/litr . Nie wiem ile potrzebujesz bo może np 6kg i jak z kosztami przesyłek ale sprawdz dokladnie.

Opublikowano

Zamówilem JBL 500 za 335zł z przesyłka.

Co do ceramiki aquaela - to sa dwie lub 3 .

Srednia polka jest za 23zł/3 litry ( BIOCERA MAX PRO) - zamowilem rodzicom 15litrow do sumpa po keramzyt to jednak jakas lipa - zamólił się po 4 miesiacach ,ze hoho . Ledwo woda przez niego przepływa . Zostawie go tylko w dwóch przegrodach , trzecia zasypie ceramika a w czwartej sa biobale .

Do JBL-a kupilem natomiast wyzsza polke aquaela , CZYLI BIOCERA MAX ULTRAPRO i tu cena wuszla 51,50/3 litry czyli 1 litr tej ceramiki = 0,5 litra EHEIM . Jak by byla potrzeba służę linkiem do aukcji .

Miejmy nadzieje ,ze bedzie wystarczajaco dobra :)

Opublikowano
keramzyt to jednak jakas lipa - zamólił się po 4 miesiacach ,ze hoho . Ledwo woda przez niego przepływa .

hehe to albo kiepski gatunkowo keramzyt, albo źle przygotowany, albo nieodpowiednio "osłonięty"... w najgorszym razie nieserwisowany...

nie mówię że ceramika bee a keramzyt super... ale coś tam jest nie tak skoro się zamulił... :wink:

Opublikowano
keramzyt to jednak jakas lipa - zamólił się po 4 miesiacach ,ze hoho . Ledwo woda przez niego przepływa .

hehe to albo kiepski gatunkowo keramzyt, albo źle przygotowany, albo nieodpowiednio "osłonięty"... w najgorszym razie nieserwisowany...

nie mówię że ceramika bee a keramzyt super... ale coś tam jest nie tak skoro się zamulił... :wink:

Wypłukany był porzadnie , raczej dobry bo kupywany razem z TheWaldem a on chyba zna się deczko na rzeczy . Sump jest przykryty szyba ale jako przyczyne zapewne mozna by wskazac to ,ze pracowal ok miesiaca bez zadnej gabki na poczatku - teraz dalem na gorze komina 2szt i na wlocie do sumpa 2 szt . I te w kominie faktycznie sporo wyłapują .

Opublikowano

no to zamuliłeś sobie sumpa bez prefiltrów z gąbki/waty - czyli tak jak pisałem... właśnie to było "nie tak"... :P

EDIT: a apropo zakupu keramzytu z TheWaldem, to jak? weszliście do sklepu a tam 16 różnych keramzytów od różnych producentów i "pomógł Ci wybrać"?

w takim razie dawaj adres sklepu... jadę :P:lol:

Opublikowano
no to zamuliłeś sobie sumpa bez prefiltrów z gąbki/waty - czyli tak jak pisałem... właśnie to było "nie tak"... :P

EDIT: a apropo zakupu keramzytu z TheWaldem, to jak? weszliście do sklepu a tam 16 różnych keramzytów od różnych producentów i "pomógł Ci wybrać"?

w takim razie dawaj adres sklepu... jadę :P:lol:

Moze nie 16 ale byly 4 :)

3 budowlane i jeden ogrodowy ;) Na producentow nie patrzylismy , tylko na porowatosc, sklad chemiczny/dodatki antyplesniowe itp itd .

Sklep - jakis w stolycy ale jaki - nie pamietam :( ( jakis market budowlany )